Inte en krona till Grekland

Veckans nummer av Flamman innehåller två mycket läsvärda texter om eurokrisen och Greklands ekonomi. Ali Esbati avlivar flera av de myter och stereotypa bilder som har varit så vanliga i medias rapportering om Grekland.

Aron Etzler använder veckans ledare till att skissa på en alternativ progressiv politik som skulle kunna vara en väg ur krisen. Bland förslagen ingår att EUs valutaunion ska brytas upp så att ett land som Grekland ska kunna återgå till en nationell valuta, att skuldsaneringen ska betalas främst av de rikaste och att valutaspekulationen måste klämmas åt. I det är jag helt enig.

Aron skriver också att det vore fel av Sverige att bidra till räddningspaketen för Greklands ekonomi. Bra, det måste sägas rent ut. Idag får euroländer låna pengar för att låna ut till Grekland. Det är knappast en hållbar politik. Vad som riskerar att ske är att skattebetalarna i olika länder nu tar allt större risker för att rädda den grekiska ekonomi som knappast kan räddas. Grekland kan använda de pengarna för att betala sina skulder till de storbanker som sitter på grekiska statspapper och som tar rejält betalt för att låna ut pengar till landet. Risken överförs från bankerna till skattebetalarna ännu en gång. Till sist lär det ändå sluta med att Grekland får ställa in betalningarna och det enda som har uppnåtts är att hela smällen får tas av skattebetalarna i olika länder medan bankerna kan räkna in vinsten. Så därför – inte en krona till Grekland.

Man kan förstås säga att Greklandskrisen ger oss EMU-kritiker rätt. Vi kan tacka oss själva för att vi var med och ordnade ett nej i folkomröstningen 2003. Krisen visar också hur utsatta skuldsatta länder kan bli i tider av ekonomisk oro. En annan slutsats för vänstern bör därför vara att det var bra att vi så kraftfullt bidrog till att amortera ner statsskulden när vi gjorde upp om budgeten med S och MP förr om åren. Det var inte alltid så populärt till vänster när det skedde, men idag kan vi se att det var rätt. Det är också en lärdom för framtiden. En vänsterregering bör spendera mer och ta in mer skatt för att få en kraftfullare och rättvisare politik. Den bör också bedriva en mer aktiv konjunkturpolitik. Men den kan inte långsiktigt öka statens upplåning.

Jag hoppas att ni har trevliga planer för fredagskvällen. Men om ni mot förmodan inte tänder grillen eller träffar goda vänner så kan ni se på Kunskapskanalen klockan 19.00 då jag medverkar i ett entimmes program om Carl Bildt som statsminister. Jag och statsvetaren Tommy Möller samtalar om hans bok om Bildt.

6 reaktion på “Inte en krona till Grekland

  1. Vilket trevligt och intressant Kunskapskanalprogram! Många gånger är lågmälda antydningar betydligt tydligare än skrik i megafoner…

  2. Ett mycket bra samtal och intressant, speciellt bra var att du fick fram att Reinfeldt fortsätter med systemskiftet som Bildt påbörjade. Nya Moderaterna är en ren bluff”.
    Dagens ledare i VF, 29/5, tar Bodén upp om att Mona Sahlin hade sitt ”toblerone” på 90-talet, och utsätts för systematiserade angrepp, men Reinfeldt undgår att granskas för sina åsikter i boken ”Det sovande folket” som han skrev 1993 och som innehåller en lång rad moraliska och ideologiskt reaktionära principer.

    http://www.ur.se/play/157754

Kommentera