Har Israel mördat fredsaktivister på Ship to Gaza?

Uppgifterna är ännu knappa, men minst tio personer kan ha dödats och många fler skadats när israelisk militär nu i morse bordade Ship to Gazas solidaritetskonvoj på väg till det inringade Gaza. Ännu är det oklart vad som hände och det lär vara oklart ett tag till. Min gissning är att propagandakriget vidtar nu och att Israel kommer att lägga all skuld på de fängslade aktivisterna utan att de kommer att få uttala sig. Censuren i Israel verkar redan ha slagit till. Sanningen om vad som har skett vid dödandet lär vi få veta först när överlevande aktivister släpps av Israel så att de själva kan berätta.

Israel uppträder allt mer inhumant och brutalt. Det är som om landets långvariga ockupation av de palestinska områdena har trubbat av nationens hela känsla för rätt och fel, för normal anständighet. Israel präglas av en belägringsmentalitet där landet ser sig självt som offer fast det är förtryckare, där alla brott mot andra kan ursäktas och där den som inte är med dem är emot dem. Det är sorgligt att se.

Israel är en brutal ockupationsmakt som inte drar sig för att förnedra och döda oskyldiga människor. Kan man bomba ihjäl barn, genomföra utomrättsliga avrättningar och fängsla människor utan grund så kan man också döda folk som kommer med hjälp till ett nödlidande ockuperat folk.

Ockupationen av Gaza och det strypgrepp som Israel håller Gazas folk i är en katastrof. Först ockuperas folket i den lilla enklaven i årtionden, sedan bekrigas de med fosforbomber därefter stryps deras ekonomi och värdighet genom blockad. Ship to Gazas konvoj var ett ljus i mörkret. Den visade att omvärlden bryr sig om det som sker och vill hjälpa de nödlidande. Nu har Israel gett sitt svar, det är vidrigt.

Jag har bara varit i Gaza vid ett tillfälle. Jag minns vänliga nyfikna människor som längtade efter ett normalt liv. Tydligen är Israel berett att göra allt för att förneka dem det.

Läs mer i DN, DN, GPAftonbladet, Expressen, Sydsvenskan och SvD.

Samt bloggarna Mats Engström och Jinge och ett ljus i det israeliska mörkret, Gideon Levy i Haaretz

8 reaktion på “Har Israel mördat fredsaktivister på Ship to Gaza?

 1. Pingback: Israeliska pirater i Medelhavet – agera Reinfeldt & Bildt « Röda Berget

 2. Pingback: Bestörtning över Israels bordning av Ship to Gaza!

 3. Pingback: Ship to Gaza

 4. Pingback: Trottens Betraktelser » Israelisk terror-attack mot Ship to Gaza

 5. Pingback: Stödmanifestation i Göteborg i kväll för Ship to Gaza « Jöran Fagerlund

 6. Pingback: Jesper Berglund » Sidarkiv » Inte enbart Somalia pirater har.

 7. Den israeliska försvarsmakten har ännu inte släppt ut filmklipp från bordningen. Men alla har brotom att vara experter på vad som har hänt….

  Enligt uppgifter i israelisk TV hade de humanitära aktivisterna även utrustat sig med molotov cocktails – fredsaktivister….

  Har alla redan glömt DARFUR konflikten?!
  Varför kommer inte en SHIP TO DARFUR?!

 8. Vidrigt men inte helt oväntat. Israel är en demokrati men ändå en skurkstat av värsta sort. Jag tror den svenska regeringen tillhör Israels allra största försvarare tyvärr, jobbigt att höra Bildt försöka förringa det som skett så mycket han tycker det går an typ det han sa på 15.45-ekot idag på radion.

Kommentera