Gudrun på villovägar

Det är något mycket välbekant över Gudrun Schymans (F!) text i dagens VK. Det beror inte bara på att Schyman en gång var ordförande för det parti där jag är aktiv. Jag håller med om i stort sett alla hennes argument och förslag för ett mer jämställt Sverige oavsett om det handlar om jämställda löner, föräldraförsäkring, klimat eller arbetstidsförkortning. Det är svårt att finna någon skillnad av betydelse mellan det Schyman skriver och Vänsterpartiets politik idag.

Men skillnad finns det, och den gäller valets viktigaste fråga, regeringsfrågan. Vi behöver en ny regering. Utan en ny rödgrön regering i Sverige så kommer knappt något av det som Schyman föreslår att bli verklighet. Trots det förmår inte Gudrun Schyman och F! att ta ställning i regeringsfrågan utan beskriver en ståndpunkt ”mellan blocken”. Med en alliansregering ”som går till val med ett svenskt rekord i antifeministisk politik i bagaget”, som Schyman helt riktigt skriver, så måste man ta ställning. Det gör inte Schyman och det är anmärkningsvärt. Alla vet, även Gudrun, att en röst på F! är bortkastad. Partiets saknar reell möjlighet att ta sig in i riksdagen. Den som väljer F! före ett rödgrönt parti i valet väljer bort att påverka så att vi i Sverige kan få en ny regering som kan bedriva en feministisk politik. Röster på F! kan rädda alliansen kvar vid makten i fyra år till. Det kommer att bli fyra förlorade år för oss som vi se ett mer jämställt Sverige. Fyra år av nedmontering av välfärdsstaten.

I valrörelsen har jag hittills aldrig mött någon aktiv från F!. Partiet saknar lokal förankring i större delen av Sverige. På partiets riksdagslista finns inget namn norr om Uppsala. På vänsterpartiets valsedlar kan du finna goda feminister i kommuner, landsting och val till riksdagen över hela landet.

En gång var Gudruns Schyman min partiordförande. Hon var en ordförande som jag tycke bra om och som gjorde mycket gott både för vänstern och för feminismen. Därför är det så sorgligt att Gudrun idag inte verkar kunna ta ställning i det här valets viktigaste avgörande, det mellan höger och vänster.

En reaktion på “Gudrun på villovägar

  1. Det är ju väldigt uppenbart att hon gör det av populistiska skäl. Hade hon haft chans att komma över 4% spärren så hade jag iallafall förstått hennes taktik. Att ta avstånd från vänster/höger facken för att fånga så många ”feminist-liberaler” som möjligt och sen inleda ett regeringssamarbete med vänsterpartiet och MP+S. Det vore rätt roligt att se. Men nu är hennes chans att komma in i riksdagen så minimal att hennes taktik känns meningslös.

Kommentera