Grekland och euron vid randen

Grå morgon på första maj. Kallt och duggregn ute, men det kan nog bli en bra dag ändå. Jag läste precis igenom talet. Den eviga konflikten står emellan hur mycket man ska hinna tala om och att faktiskt kunna fördjupa sig lite.

Ibland är det jobbigt att få rätt. Krisen för Euron och för den grekiska ekonomin blir nu snabbt allt värre. Mycket lite tyder på att någon lösning finns i sikte, istället tyder allt på att den akuta  krisen snart kommer att sprida sig till fler länder. EU borde bita i det sura äpplet och börja planera för återinförandet av nationella valutor i flera euroländer. Alternativet kan vara betydligt värre och krisen betalas av löntagare och de som behöver välfärden. Paul Krugman och Tony Johansson har skrivit intressant om ämnet.

3 reaktion på “Grekland och euron vid randen

 1. Det blir förmodligen Portugal, Spanien och Italien som kommer att behöva söka stöd hos EMU-akuten. Så länge Tyskarna vill behålla eller stärka Eurons värde för att öka det tyska folkets köpkraft så kommer länder som nu Grekland aldrig att kunna hämta sig ur sin kris.
  Var det inte ett av Eurons huvudmål när den infördes att utjämna de ekonomiska klyftorna mellan länderna? Som det är nu så blir det tvärt om. Fattiga länder förblir fattiga och de stora elefanterna i Europa dansar vidare som om ingenting hänt. Protektionism av värst sort alltså. Risken finns att Euron kommer att kollapsa, och då dras ju som sagt även elefanterna med. Tur att inte Sverige har Euron, då hade vi kanske varit ett av de länder som också fått söka stöd hos EMU-akuten efter den senaste låg konjunkturen.
  Tack vare att vi fortfarande har Kronan klarade sig svensk basindustri relativt oskadda ur den senaste krisen.
  Enkel matematik säger att vi inte skall vara med i EMU. Och stödet för att vi skall vara det har ju minskat betänkligt de senaste månaderna.
  Ändå finns det förespråkare för att vi skall införa denna leksaksvaluta. Moderaterna säger att det finns starka ekonomiska och politiska skäl. Med tanke på var Moderaterna står politiskt så är nog enda skälet till att de vill vara med i EMU av rent egoistiska syften.

  Förmodligen är det början på slutet vi ser hos detta EU utopiska experiment. Där vi endast sett en maktelit sko sig själva och där klyftorna mellan fattiga och rika blivit ännu större.

 2. Hur man än vrider och vänder på detta så kommer jag fram till att nästan hela felet ligger på grekerna. EMU är en dålig konstruktion om medlemmarna inte i praktiken godkänner reglementet och troligen också oavsett detta. Folken och dess politiker i Europa är fria och därmed skyldiga att sätta sig in i vad de röstar på. Just nu tycker jag mest synd om tyskarna. IMF bör få ta över styret och EU/EMU ta ekonomiska huvudsmällen då man vetat men inte dömt efter regelboken man skrivit.

Kommentera