En stillsam vänsterkongress

Första dagen av Vänsterpartiets kongress är avverkad. Idag fortsätter debatten om partiets valplattform. Om man ska döma av gårdagen så blir det en godmodig, ja nästan stillsam, vänsterkongress. Debatten gäller mer vad som ska prioriteras, som miljöfrågor eller arbetstidsförkortning, än politikens inriktning i sig. De journalister som letar efter hårda ord och uppslitande interna strider irrar runt med blanka ögon och letar oppositionella ombud utan att lyckas så väl. Enigheten i Vänsterpartiet är stor om att det rödgröna samarbetet är bra och att alla krafter ska riktas mot valrörelsen och att byta regering.

Det viktigaste beslutet hittills vare nog att frågan om att dra tillbaka de svenska trupperna från Afghanistan lyftes in i valplattformen och därmed kan bli en mer uttalad profilfråga för partiet under valrörelsen. Gott så, frågan borde ha varit med redan i det första förslaget till plattform inför valet.

När jag ser tillbaks på de kongresser som jag deltagit i tidigare så slås jag av att partiet är mer harmoniskt och mer inriktat på sakfrågor. Det är nog en god grund både inför valet och för framtida utveckling av politiken. En del medier verkar ha lite svårt att orientera sig med det nya läget även om många försöker:

Expressen, Sydsvenskan, KK, Folkbladet, LT, Sydsvenskan, AftonbladetDN och DN

Borgerliga ledarsidor gör förstås sitt bästa för att hetsa upp sig lite och hota med vänsterspöket, men inte heller de verkar lyckas riktigt:

SvD

Läs även några initierade bloggar om kongressen: Emil Broberg, Alf Norberg och Egon Frid.

Dagens journalistiska pris för återvinning av gammal analys går till DNs Henrik Brors som verkar har kopierat en gammal text ur hårddisken hemma på redaktionen (inte på webben). Men den analysen är nog mer färdig för kompostering än återvinning.

3 reaktion på “En stillsam vänsterkongress

  1. Jag följer kongressen via tv. Äntligen, nu känns det bra att vara vänsterpartist, då kongressen fattade det kloka beslutet att lyfta in miljö- och klimatfrågan i valplattformen, det fjärde benet. Det enda rätta, som många kloka kamrater var upp och argumentrade för. Tack för det glädjande beslutet.

  2. Pingback: Arbetsseger för klimatarbetet på Vänsterpartiets kongress « Jöran Fagerlund

  3. Pingback: Vänsterpartiet kör med vilseledande marknadsföring…

Kommentera