En känsla av valrörelse

Idag var den första dag då det verkligen kändes som en valrörelse. Ni vet en sådan där dag då man far från valmöte till valmöte och knappt hinner bromsa in på partiexpeditionen, där det vimlar av folk och aktivitet, för att uppdatera sig.

Jag började dagen i en studio på radion i Umeå. Jag fick diskutera eurons kris och Grekland med folkpartiets Carl B Hamilton i P1. Jag kan inte låta bli att förundras över hur Carl B självsäkert kan framhärda i att euron är en välsignelse som vi bör ansluta oss till så snart som möjligt. Verkligheten talar ju ett annat tydligt språk. Under dagen har det visat sig att Greklands och eurons kris bara blir djupare trots jättelånet på 1000 miljarder kronor för att Grekland ska klara sina skulder. Om alliansen och Folkpartiet framhärdar i sina krav på att köra över folkomröstningen från 2003 då svenska folket klokt nog röstade nej till EMU så är det dags att att göra frågan till en valfråga.

Läs mer om euron och Greklands kris: SvD, DN och Aftonbladet.

Från radion bar det av till Vindeln och två valdebatter på folkhögskolan. Det var ett klassiskt upplägg med en panel med kandidater från alla riksdagspartier, egentligen den första riktiga valdebatten inför detta val. Eleverna pepprade oss med frågor och för det mesta blev det konfrontation mellan oss, S , V och ibland MP på ena sidan och med alliansen anförda av moderaterna på den andra. Det kändes inte illa, vårbudgeten har skapat mer politisk klarhet och jag tror inte att alliansen hade vunnit valet om folkhögskoleeleverna hade fått avgöra det.

Efter de två debatterna gjorde jag en kort intervju med SVT och en snutt hamnade i kvällens aktuellt. Visst är den rödgröna vårbudgeten bra och värd att slåss för. Men faktum kvarstår att det allra mesta av alliansens skattesänkningar inte rörs. Risken är att det rödgröna alternativet därmed inte kommer att förmå att omfördela och satsa på välfärd och jobb så som väljarna har rätt att förvänta sig.

Historien vandrade vidare till Expressen med en väl tillspetsad rubrik.

Jag hann upp en sväng till partiexpen på Berghem där valrörelsen både för Umeå och Västerbotten planerades intensivt. Det känns som om den redan är i igång. Imorgon blir det skolbesök i Lycksele och offentligt möte i Malå på kvällen.

Min politiska dag avrundade jag på bokcafé Pilgatan och en intressant diskussion med ett 30-tal åhörare om hur vi ställer om till ett klimatsmart samhälle. Det var roligt att träffa en kunnig och påläst publik som verkligen ville fördjupa sig i ämnet.

Första dagen med riktig valrörelsepuls är avklarad och det känns bara bra.

3 reaktion på “En känsla av valrörelse

  1. C B H skrämmer nog bort fler väljare åt alliansen än han suger in. Svenskar lyssnar gärna på vetenskapmän/sakkuniga men vi avskyr notoriska besser-wissrar, typ C B H, som dessutom verkar sakna vidsyntet trots den höga åldern. Vi ogillar också totalitära fasoner i dagens Ryssland men avskyr allmänt rysshat typ sån som C B H ofta luftar.

  2. När Carl B Hamilton hävdar att Euron är en välsignelse. Så menar han att det är en välsignelse för de som sitter på kapitalet. Inte för oss vanliga människor. Men som sagt är det förvånande att man fortfarande är så benhårt inne på att Sverige skall ansluta sig till Euron. Vad de som förespråkar Euron inte än har insett är att det räcker med att ett land till, förutom Grekland som redan sitter i sjön, går i konkurs så fäller det också de kapitalstarka Euroländerna.

  3. Pingback: Skandalregeringen på valturné « Nemokrati

Kommentera