Dags för en klimatminister

Flera länder har redan en, dit hör den nya konservativ/liberala regeringen i Storbritannien. Jens Holm tillhör de svenska debattörer som har lyft frågan i Sverige. Efter en rödgrön valseger bör Sverige skaffa en minister som ansvarar för klimatfrågor. En sådan minister skulle samla alla frågor som har med klimatet att göra, från internationella förhandlingar till CO2-skatt och åtgärder för att bygga ut mer vindkraft. På så vis skulle klimatfrågan kunna få en samlad ledning som styr upp samarbetet mellan de olika områden som påverkas.

Ett av problemen med att bekämpa utsläppen av växthusgaser är att utsläppen har så olika källor; transporter, bostäder, industri, energi och jordbruk. När de konkreta frågorna avgörs för hur utsläppen ska minskas så saknas ibland en nödvändig helhetssyn och ofta tar särintressen på olika områden över istället för ett långsiktigt arbete för att minska utsläppen. Dagens alliansregering är ett typexempel på det, de pratar gärna klimat, men när det väl kommer till beslut är det andra intressen som styr.

Med en klimatminister skulle en rödgrön regering kunna få bättre styr på arbetet. Redan finns ett ambitiöst program med utbyggnad av järnväg, ombyggnad av hus och större satsningar på förnyelsebar energi som några rödgröna vallöften. Men en rödgrön regering behöver driva på frågan under hela mandatperioden.

6 reaktion på “Dags för en klimatminister

 1. Pingback: Valet är enkelt: jobba mindre för högre lön eller jobba mer för lägre lön « Jöran Fagerlund

 2. Bra inlägg, även jag instämmer. Detta är ett bra första steg, men det krävs mycket mer mycket snart.

  Jag vill därför påminna Dig om att oljan börjar ta slut.

  http://www.marketoracle.co.uk/images/2010/Apr/eia1.jpg

  Kurvorna kan vara optimistiska, då flera anser att ”Peak Oil” inträffade redan i juni 2008.

  Ja jag vet att ”Peak Oil” är en minst sagt het potatis, som ingen politiker vill ta i, inte ens med tång.
  Men vi lever tyvärr i en civilisation, som är beroende av en ständigt ökande tillförsel av billig olja.

  Ju längre det dröjer innan verkliga krafttag tas, desto värre blir smällen när oljan börjar tryta.

 3. En minister bör enligt min mening vara, förutom inläst på området, ganska tuff i sin kontrollerande och styrande roll. Han är ju ombud för hela folket även om det egentligen bara är en majoritet av densamma som indirekt utsett honom. Jag tycker t ex att Mats Odell verkar vara en mycket dålig representant för den politiska makten eftersom han förefaller vara så passiv i sin roll. Skriver han bara på alla papper som kommer från banker och myndigheter? Det känns som hans tjänst kan dras in och ersättas med … ja, kanske en sån där skylt som spärrvakterna i T-banan sätter upp då de går på toan: ”Spärren obemannad, var god passera”. Det är dålig demokratitutövning.

Kommentera