CUF, politikens clowner – nyliberalismens stormtrupper

Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, vill knulla facket som de själva uttrycker det. I kampanjen ”Fuck facket 4-ever” argumenterar de för att avskaffa många av ungas viktigaste rättigheter på arbetsmarknaden. Jag har själv debatterat med en CUF-are två gånger den senaste tiden och de åsikter som han har framfört är bland annat:

-McDonalds är ett bra företag för ungdomar

-Ungdomar ska kunna förhandla fram vilken lön de vill med företagen när de söker arbete

-Lagen om anställningsskydd bör avskaffas

-Det är bra att löntagare från andra EU-länder kan utnyttjas till sämre villkor på svensk arbetsmarknad

-Fackföreningar är i stort sett bara värda förakt

Jag gissar att det här är CUFs politik. Om den genomfördes skulle ungdomar hamna i en situation på arbetsmarknaden som de inte hart varit i sedan åtminstone 30-talet. De skulle vara nästan helt rättslösa. Samtidigt ska arbetsgivarna ges subventioner i form av sänkta arbetsgivaravgifter oberoende av hur de behandlar sina anställda.

Om lönerna kan sättas hur lågt som helst så tvingas unga bjuda under varandra. I en situation med hög arbetslöshet har arbetsgivaren då alla trumf på hand. För hur lite ska unga tvingas arbeta, för 50 kronor timmen, 25 kronor timmen, tio kronor i timmen? Redan idag har unga betydligt lägre löner än äldre. CUFs förslag öppnar för att unga ska kunna utnyttjas gränslöst. Det skulle naturligtvis öka pressen på att sänka lönerna även för äldre. Företagens vinster skulle kunna öka dramatiskt på de anställdas bekostnad. Fler skulle inte kunna leva på sitt arbete.

Om man avskaffar lagen om anställningsskydd blir vi rättslösa på jobbet. Om en uppsägning inte längre behöver ha saklig grund så kan man sparkas hur som helst. Du kan få sparken för att du påpekar brister på jobbet, är fackligt aktiv, gravid eller har fel politisk åsikt.

Om man öppnar för att folk från andra länder ska ha sämre villkor än svenskar på jobbet så förespråkar man öppen diskriminering, varken mer eller mindre. Dessutom kommer det att bli ett vapen för att pressa tillbaks svenska löntagares villkor. Det kommer att slå ut seriösa företag som behandlar sina anställda väl och det gynnar rasister som kan påstå att ”polackerna tar våra jobb”.

Det är inte märkligt att CUF framhåller McDonald som en förebild. Det är ett företag som redan nu vinner miljontals kronor på alliansens politik med sänkta arbetsgivaravgifter. McDonalds har ju dessutom redan börjat praktisera lite av det som CUF verkar vilja uppnå med att blåsa anställda på lön som de har tjänat in och tvinga anställda att stämpla ut och vänta i fikarummet utan lön när det saknas arbetsuppgifter.

CUF genomför sin kampanj iförda gröna clownnäsor. Visst vore det enkelt att avfärda dem bara som politiska pajasar. Men de menar allvar och det är politiker som tillhör ett parti som styr vårt land. De är snarare nyliberalismens stormtrupper och de ger ett förebud om åt vilket håll politiken kan utvecklas med fyra nya år av borgerlig regering.

12 reaktion på “CUF, politikens clowner – nyliberalismens stormtrupper

 1. Pingback: Lång väg kvar « Seppo Laine (V)

 2. Detta är en vänsterattityd som jag har stor uppslutning hos ”svenska folket”. Den ger fler röster på vp än t ex fi och euron även om de inte är jämförbara på andra sätt.

 3. Ja, Jonas, du vet juh säkert mer om vad ungdomar vill och vad som fungerar för dem än vad de själva gör…lr!? Bahahaha!

 4. Hej Jonas

  Det är beklämmande att läsa din blogg! Först tar du alla citaten ur sitt sammanhang och sedan lägger du på mig citat som jag aldrig har sagt. En offentlig ursäkt vore nog på sin plats!

  Jag har aldrig sagt att ”Fackföreningar är i stort sett bara värda förakt”. Antingen är du en extremt dålig lyssnare eller så är du en stor lögnhals!

  Jag har heller aldrig sagt att ”Det är bra att löntagare från andra EU-länder kan utnyttjas till sämre villkor på svensk arbetsmarknad”
  Det du syftart till här kan nog vara att jag inte tycker det är OK när byggnads står och skriker GO HOME åt lettiska byggjobbare som är här och arbetar, så länge de uppfyller Svensk lagstiftning så är det inget problem att de arbetar här anser jag. Har man problem med det så kanske man ska rikta sig mot lagstiftarna och inte mot byggjobbarna!

  Jonas! Att du är så nochalant och till och med byter namnet på vår kampanj gör mig lite, eller ganska mycket beklämd. Vår kampanj heter ”Arbetsmarknaden är ett jävla skämt”. Men eftersom du har levt i exil som du inlett ett par debatter med så kanske du har missat att det är svårt för oss unga att komma in på arbetsmarknaden och få chansen att börja våra vuxenliv på riktigt!

  Till sist, du är inte så mycket bättre än följande grupper, som precis som du sprider falska rykten om CUF och tillskriver oss saker vi aldrig sagt eller gjort samt vantolkar vad vi vill…Fria nationalister Gotland Fria nationalister Skåne Fria Nationalister Stockholm Göteborgs Fria Nationalister och Nordisk Ungdom.

 5. Johan,
  Oj då, börjar ni få kalla fötter?
  Står ni inte för era påhopp på fackföreningar och arbetsrätt?

  Jo, jag tycker att hela ditt budskap genomsyras av förakt mot facket.

  Vet du inte att arbetsvillkor i Sverige främst regleras via kollektivaavtal, inte lag? Du sa ju rent ut i Dalarlså att du tyckte att arbetskraft från andra länder, som i Lavalfallet, ska kunna arbeta här på sämre villkor än svenska anställda.

  ”Fuck facket 4-ever” alltså ”Knulla facket i evighet” är ju faktiskt en slogan i er kampanj, står ni inte för den?

  Jonas

 6. Mig veterligen infördes LAS och MBL på 70-talet, så var får du 30-talet ifrån?

  Det Johan vänder sig emot är bland annat att du säger i ditt blogginlägg att namnet på kampanjen är ”Fuck facket 4-ever”, vilket inte är fallet. Då har du antingen inte satt dig in i vad kampanjen handlar om, eller så ljuger du medvetet. Vilket är det?

  ”Fuck”, så som det används i sammanhanget betyder faktiskt inte ordagrant ”knulla”. Det är negativt menat, helt klart, men likväl befogat. Facken ser efter sina medlemmar, inte de som står utanför arbetsmarknaden. De driver upp ingångslönerna som utgör trösklar för de ungdomar som behöver få in en fot. Sverige har en extremt hög ungdomsarbetslöshet och CUF lägger i sin kampanj fram förslag som mycket väl skulle kunna åtgärda detta.

  Vad har ni för förslag som skulle fungera bättre? Höjda skatter och satsningar i offentlig sektor?

  Jag tycker att hela ditt inlägg genomsyras av populism och skräck för ett högerspöke som inte finns.

  • Om CUF inte vet att Fuck betyder knulla på engelska och är en grov förolämpning i de flesta sammanhang så borde ni skriva in er på en kollekitv engelskakurs. Begreppet används ju flitigt i er kampanj som en sorts slogan, patetisk men sant.

   Det var ju på 30-talet som arbetsgivaran i praktiken tvingades erkänna facket som en motpart som de fick förhandla och sluta avtal med. Genom att ersätta kollektivavtal med individuell utpressning, CUF-modellen, så går man mycket långt tillbaks i tiden.

   Ni har ingen politik mot ungdomsarbetslösheten, ni har bara en politik för att slå sönder ungas rättigheter och göra dem fattiga. Vi har en politik för jobb på lång sikt: massiva gröna invetseringar, satsningar på offentlig sektor, små företag och att stimluera efterfrågan i ekonomin via höjd efterfrågan för folk med låga inkomster. Det kallas ekonomisk politik. På kort sikt har vi dessutom ett helt batteri åtgärder för ungdomar med utbildning, praktikplatser och traineejobb samt stöd från första dagen av arbetslöshet. Något helt annat än alliansens kassa ungdomsgaranti.

 7. Jag har inget förakt mot facket men jag anser att människor ska kunna teckna enskilda avtal. Jag tycker inte att det är något problem att folk från andra länder kommer hit och arbetar så länge de uppfyller kraven i svensk lagstiftning. Är man inte nöjd med den svenska lagstiftningen så är det kanske den som behöver ändras. Något ditt parti skulle kunna ha gjort när ni arbetat som röstboskap åt S fram till 2006…

  Jonas idag bestämmer facket och arbetsgivare genom kollektiva avtal hur mycket du skall tjäna. Avtal som bestäms av några få, men som gäller alla.
  Jag tror inte att one size fits all. Framtiden måste finnas i en storlek som är individuellt anpassad. Där människor själva väljer om de vill ansluta sig till kollektivavtal eller teckna egna avtal.

  Med Fuck Fucket menar vi att varje enskild människan är myndig nog att bäst bestämma de vill teckna kollektivatal eller inte…

 8. ”Det du syftart till här kan nog vara att jag inte tycker det är OK när byggnads står och skriker GO HOME åt lettiska byggjobbare som är här och arbetar”

  Detta påstående är en myt som spreds från SVD:s ledarredaktion. Det finns inga belägg för att så faktiskt skedde. En klintbergare helt enkelt…

 9. Jonas: ”fuck” betyder visserligen knulla, men har även en vidare betydelse. Lämpligen läser du Wikipedia om detta: http://en.wikipedia.org/wiki/Fuck

  Exempelvis är det nog få som bokstavligen menar ”mammaknullare” när de säger ”motherfucker” på engelska. Det är för övrigt vanligt att ett ord på ett visst språk kan översättas till flera olika ord på andra språk, beroende på användning. Kan alltså helt enkelt rekommendera kursen till dig istället!

  Vad gäller er ekonomiska politik, avvaktar vi att kommentera den. Klarar ni inte engelska på grundskolenivå ska vi nog inte prata nationalekonomi.

Kommentera