CUF begriper varken fuck eller fack

Ännu en dag i valrörelsen. Jag började dagen med Ung Vänster vid ett bokbord på Östra gymnasiet i Umeå. Flera partier var på plats och försökte intressera eleverna som strosade förbi. De enda som lyckades riktigt bra var Sverigedemokraterna som snart hade en grupp förbannade ungdomar runt bokbordet som skällde på dem. Det var första gången jag stötte på SD live i den här valrörelsen. Även Rättvisepartiet var på plats, partiet har ett fäste i Umeå. Men den korta stund jag pratade med dem fick de lägga det mesta av energin på att försöka förklara partisplittringen som just skett, vilken del av partiet som heter vad och vem som ger ut tidningen Offensiv respektive tidningen Offensiven. Lite som en parodi på vänsterns splittring blev det.

Även CUF var på plats och fortsatte sin ”knulla facket” kampanj med tidningar och gröna lösnäsor. Intresset för dem var lågt, milt uttryckt. Jag tyckte ärligt talat synd om dem, hur mycket kan man utsätta sig för för ett partis skull? Inte verkar de begripa särskilt mycket av fackliga frågor heller, trots att de vill bekämpa facket på alla vis. När jag har lyssnat på CUFare den senaste tiden verkar de inte förstå hur LAS funkar, de verkar tro att kollektivavtal sätter en maximilön och att Sverige har lagstiftade minimilöner. De lär dessutom ha satsat miljoner på sin ”knulla facket” kampanj, fick de inga kunniga konsulter och goda råd på köpet?

Ännu allvarligare är att de inte heller verkar förstå vad ordet ”fuck” betyder på engelska trots att de använder det i en av kampanjens slogans. Så här skriver Hanna Wegenius (C) i en replik i dagens ÖP

Det är dock förvånande att Sjöstedt, som bott i New York under flera år, inte känner till att ordet ”fuck” inte kan översättas till ordet ”knulla” i varje fall, utan att betydelsen varierar beroende på sammanhanget. Det borde vara uppenbart att ”Fuck facket 4-ever” ska översättas till ”skit i facket”.

Ehh, ja vad ska man säga/skriva. Jag kan nog i alla fall rekommendera CUF en liten språkkurs innan de åker till USA, det kan bli en del pinsamma missförstånd annars.

Faktum är att jag aldrig har hört någon amerikan använda f-ordet på det vis CUF gör i politiska sammanhang. Det skulle helt enkelt uppfattas som för grovt och oseriöst. Men sånt verkar inte bekymra CUF.

8 reaktion på “CUF begriper varken fuck eller fack

 1. Jag har aldrig varit fackligt aktiv men har alltid ändå respekterat dem som jobbat där även om det finns det nog finns undantag (på individnivå) från det höga betyget. Paradoxalt nog tror jag starka fackföreningar som sluter typ Saltsjöbadsavtal med arbetsgivarna är vansinnigt lönsamt för båda parter, ett antagligen världsunikt symbiotiskt förhållande. Högern, den nya, har nog numera fått info i den riktningen av näringslivet även om man inte basunerat ut omvändelsen. Pinsamt att sossarna under ca 150 år gjort så mycket bra för både arbetare och arbetsgivare.

  J

 2. Ja, jag menar att det för högern kan vara pinsamt att se att sossarna med sitt samförstånd verkat för hela landets bästa.

 3. Ja, om det är något som man märker mycket snabbt om man bor i till exempel USA (eller Irland för den delen), är att är att man inte använder dessa ord i tid och otid. En kampanj med detta namn vore ju helt otänkbar på båda dessa ställen. Centern verkar ju helt ha tappat greppet.

 4. Jag såg att du gick förbi i korridoren och undrade vad du gjorde där… På den tiden jag gick på gymnasiet minns jag att du kom och deltog i en debatt om EU (det var inför folkomröstningen om vi skulle gå med eller ej).

  Alla som var i upprörd sinnesstämning var invandrare. En kille som var lite upprörd var förvisso inte invandrare men hade varit med i rättvisepartiet sa han och rättvisepartister är konstant upprörda över Sverigedemokrater. Efter en stund kom rättvisepartiets och centerns representanter över till vårt bord, de tröttnade väl på att ingen stod vid deras.

  Tittar man på hur Vänsterpartiet röstade i de två viktigaste frågorna i riksdagen de senaste året, de om lissabonfördraget och den om arbetskraftsinvandring från länder utanför EU/EES så hade vänsterpartiet samma inställning som oss i bägge frågorna, det ska ni ha en eloge för.

 5. Calle Kabo: Det är en skämtvideo, om du nu har missat det…

  Henrik: Även en blind höna hittar ett korn ibland. Dvs bara för att ett parti i en enskild fråga har samma åsikt som SD, så innebär det varken att SD har rätt i andra frågor eller att det andra partiet tycker som SD i alla frågor.

  Sedan har väl invandrare rätt till åsik som alla andra, och att det är värt samma som ”inte invandrare”? Eller vad menar du med ”alla som var i upprörd sinnesstämning var invandrare” etc?

  Men det är sådanna här logiska kullerbyttor och felslut som är så utmärkande för SD och dess anhängare. För hur kan de annars få det till att andra partier som vägrar sammarbeta med SD oavsett utfall i valet inte respekterar demokratiska beslut? Skall SD tvinga andra partier att sammarbeta med dem?
  Eller att Aftonbladet nekade SD att få köpa reklamplats i tidningen, så är det enligt SD och deras anhängare i strid med yttrandefrihet etc. När de senare nekar ett parti i Malmö från att köpa reklamplats i deras tidning? Då är det plötsligt inte relevant…

 6. ”Calle Kabo: Det är en skämtvideo, om du nu har missat det…”

  Men du missar klart och tydligt att skämtet i sig är inte innebörden, utan hur ordet används. Det är propert, det är korrekt, det är accepterat rent grammatiskt. ””Fuck” can be used as a verb, adverb, adjective, command, conjunction, interjection, noun and pronoun, and can logically be used as virtually any word in a sentence”. Så skärp dig och göm dig inte bakom ditt oförstående och meningslösa teknikaliteter. Uppenbarligen är det du som inte kan slang. (http://en.wikipedia.org/wiki/Fuck <- Det var inte svårare än så.)

  Dock måste jag tillägga, fuck CUF and leave their rear end bleeding the best part of em' down their thighs.

 7. Du kan väl inte på fullt allvar hävda att ”fuck” aldrig betyder något än ”knulla”? Man kan inte säga ”what the fuck” exempelvis? Eller bara utbrista ”fuck” när man blir arg? Jag får 89 000 träffar när jag googlar ”fuck bush”, 40 500 träffar när jag googlar ”fuck obama” och 194 000 när jag googlar ”no justice no peace fuck the police”. Jag skulle med lätthet hitta fler exempel om jag brydde mig om att leta.

Kommentera