Alliansens dödslängtan

Krisen för Greklands ekonomi och för euron blir allt mer akut. Personligen har jag svårt att tänka mig något annat än att Grekland kommer att tvingas ställa in betalningarna och få sina lån nedskrivna. Frågan är bara när det sker. När det sker väntar en ny bankkris inte minst i Frankrike och Tyskland. Säkerligen kommer eurokrisen dessutom att fortsätta sprida sig, inte minst till Portugal och Spanien. Om den fördjupas ytterligare, vilket det mesta tyder på, så kommer debatten om att bryta upp euron som valuta att komma som ett brev på posten.

Läs mer i DN, SvD, SvDAftonbladet och Aftonbladet 

Till min förvåning tror Göran Eriksson i SvD att denna kris kan gynna alliansen och vår sittande regering inför valet. Normalt tycker jag att Eriksson tillhör de mer läsvärda politiska analytikerna, men denna gång tror jag att han har helt fel.

Om alliansens ledande politiker hade fått som de hade velat så hade Sverige idag haft euron som valuta. Det hade inneburit högre ränta och sämre växelkurs vilket är detsamma som högre arbetslöshet. Vi skulle dessutom då ha dragits in i den nuvarande eurokrisen med full kraft och därmed riskerat en möjlig uppgång i konjunkturen. Regeringen kan tacka nej-sidan i folkomröstningen 2003 för Sveriges hyggliga läge ekonomiskt i jämförelse med euroländerna.

Ännu allvarligare är att regeringen fortfarande vill att vi ska gå med i EMUs tredje steg samtidigt som euron håller på att krackelera framför våra ögon. Det är en häpnadsväckande och dumdristigt men faktiskt sant. Det är en märklighet i debatten att media inte pressar dem i frågan. Men linjen har bekräftats flera gånger den senaste tiden av vår EU-minister, av Carl B Hamilton (FP) och som här av moderaternas riksdagskandidat i Västerbotten Edward Riedl.

Vill de ta den striden så är vi mer än beredda på den. Det rödgröna löftet att respektera nejet till euron från omröstningen 2003 framstår allt mer som ett trumfkort inför höstens val.

5 reaktion på “Alliansens dödslängtan

 1. En liten grej om räntan bara: Om den varit högre hade det haft det goda med sig att bostadspriserna varit lägre. En tvåa på 57 kvm kostar ju runt 2 millar i Sthlms närförorter och några hundra tusen lägre runt Umeå universitet. Unga människor måste binda sig i par alldeles för tidigt för att kunna flytta hemifrån eller bryta upp från kollektiv och liknande. 1973 när jag var 20 kostade en liten 2:a på 43 kvm i Aspudden 17 tusen, vilket var överkomligt också för en outbildad skötare på Långbro sjukhus som bodde ensam. Idag är läget för de unga, på denna viktigt punkt, mycket sämre. Frågan är om inte telfonerandet i de gamla trådsystemet blev billigare liksom avgiften för de två tv-kanalerna. Man hade t o m råd med egen morgontidning. Popmusiken var också bättre även om skivorna var dyra.

 2. Pingback: Stäng pengakranen till euron, Anders Borg. Sverige ut ur EU – NU! « Nemokrati

 3. @Gunnar. Ha, ha! dagens garv där! det var länge sedan jag läste något så roligt! tvätt-äkta gubbgnäll! ”popmusiken var oxå bättre…” (alltihop är ju förstås sant, men det är roligt iaf.)

  @Jonas: naturligtvis hade nej-sidan rätt. obegripligt att man fortsätter att driva frågan. enda rimliga för ett ja är att man då även driver eu mot en federation. Själv är jag emot det, för jag anser att europa inte är usa, och vi är alldeles för fördomsfulla för att en flexibel arbetsmarknad skulle funka. Dessutom talar vi ju olika språk. Nej, jag tror att eu’s förenta stater är en politisk hägring för överbetalda tjänstemän och politrucker i bryssel.

  hepp!

 4. Här kan det ju vara värt att citera Carl B Hamilton (FP), Folkpartiets talesperson i frågor som rör ekonomisk politik:

  Från Februari i år

  ”Tio års test av euron visar att domedagsprofetiorna kommit på skam.
  Under krisen har euron visat sig vara en trygg hamn för euroländerna,
  och en tillflyktsort globalt. Mindre valutor som svenska kronan
  ratades däremot. Utan euron hade det blivit valutakaos,
  konkurrensdevalveringar, kriser och politisk osämja i Europa.”

 5. Mållgan, angående citat av Carl B Hamilton:

  Varje gång en ekonom uttalar sig har jag numer svårt att hålla mig för skratt. De måste vara vår tids största clowner :-).

Kommentera