87,1% Vänsterpartist

Jag svarade nyss på frågorna i Svenska Dagbladets valkompass. Jag blev 87,1% vänsterpartist, det känns ju bra. Skönt också att att jag inte håller med mitt parti till 100%, lite självständighet skadar aldrig.

Jag var också 66,4% miljöpartist. Det har jag ingenting emot. Miljöfrågorna har alltid varit viktiga för mig och i de frågorna är ju V och MP ofta väldigt lika varandra i sak. Däremot har jag svårt för miljöpartisternas vurm för privatskolor och deras arbetarfientliga ståndpunkter inom arbetsrätten. Annars har jag allt mer tyckt att MP går åt höger och jag blev därför lite förvånad över att jag var så mycket mer miljöpartist än sosse.

52.1% stämde mina värderingar överens med socialdemokraternas politik. Det känns helt okej. Jag brukade ju ibland bli betraktad som halvsosse av  lite mer militant folk på vänsterkanten och det stämmer tydligen.

En besvikelkse är däremot att jag är 28,5% procent Sverigedemokrat, det har jag lite svårt att hantera. Helt klart är att det inte handlar om flyktingar och integration. Jag gissar att det är SDs kritik mot EU som är beröringspunkten. Även en rasistisk höna hittar ju ett och annat korn.

Mycket till borgare är jag inte i alla fall, centern toppade med 12,8% medan jag bara är 4,2% moderat.

Förövrigt har sommaren kommit till Västerbotten. Våren klarades av på 2-3 dagar. Nu klagar folk över att det är för varmt. Igår gjorde jag en av mina små turer i länet och besökte folkhögskolor i Burträsk och Dalkarlså. Det är ett nöje att få resa på landsbygden i Västerbotten när löven slår ut, solen skiner och bäckarna är fulla med strömmande vatten. Det kändes också bra att få träffa eleverna på folkhögskolorna, många kloka frågor hade de.

Debatten om kilometerskatt går vidare. Idag skriver jag tillsammans med Helen Pettersson (S) och Thomas Nihlén (MP) i VK.

Dagens rekommenderade bloggar är Erik Bergs lysande sågning av CUFs bisarra kampanj mot facket och Ali Esbatis text om krisen i Grekland.

16 reaktion på “87,1% Vänsterpartist

 1. Det säger väl någonting om denna typ av frågeformulär.
  Jag blev också strax under 90% vänsterpartist, drygt 60% miljöpartist och 55% socialdemokrat. Och då tillhör jag just den ”militanta” vänster som ser dig som inte så lite sossig! 🙂

 2. Och tre stycken av oss har alltså fått samma procentsiffra. Frågan man ställer sig är ju då om det överhuvudtaget går att bli mer än 87.1% vänsterpartist i den testen? Ja frågan hänger i luften……..
  Vi får be Lasse Ohly köra testen så får vi se om man kan bli 100% vänsterpartist.

 3. Jag blev bara 84,1 % vänsterpartist, och 47 % socialdemokrat.
  Jag ÄR ju å andra sidan sosse.
  Ehh, trodde jag.

 4. 80,7% vänsterpartist och 68,2% Fi samt 62,1% Mp, så det finns en viss skillnad mellan manliga och kvinnliga vänsterpartister, enligt denna test.

 5. Har inte gjort kollen men efter info om hur hyfsat välskötta bussföretag som Busslink i Sthlm bl a höll på att slås ut av oseriösa Arriva som ville dumpa löner och andra viktiga villkor i Jönköping nyligen så känner jag mig tacksam för kollektivavtalens fortlevande, i detta fall avtalet mellan mänskliga bussarbetsgivare som höll på att utraderas och ännu stridbara fackföreningar på området. Men k-avtalen hyllas ju plötsligt också av högern …

  När man sen läser fiktion/fakta om knark- och polisstaten Marocko, franska politikerklassen som påminner om den i Grekland samt om EU:s stöd för Marocko så uppskattar man dem som säger ifrån.

 6. 87,8 % Vänsterpartiet, 77,1 % F!, 66% MP. Håller med dig Jonas, MP’s privatiserings politik är inget trevligt inslag i den rödgröna oppositionen.

 7. Ja, vad ska man säga. Många som är sossar har mer gemensamt med vänsterns politik, en gammal sanning som håller även här.
  Dessutom måste det ju vara lite trist för den mer militanta vänstern att vara 60% miljöpartist…

  Jonas

 8. jösses.. Det känns inte helt rätt att de har med SD i ett sånt där test då det sedan visar sig att 25% stämmer överens med dem (blev så för min del). Att en del frågor borde väga mer än andra i ett sådan här test kanske skulle kunna väga resultaten jämnare. Jag fick liknande det du hade.. Meskilnad för knappa 30% för socialdemokratin, det känns rätt skönt =)

 9. Skönt att se att alla inte får samma siffror iallafall. Och Gunilla: Jag fick 75% Fi och de blev därmed tvåa för mig. Och jag är ju inte kvinna vad jag vet………….

 10. V 88,5, Fi 77,8 (hmmm), MP 65 (aj!), S 53,5, SD 28,5 (urk), C 17,1, KD 12,8, FP 12,1, M 9,2, PP 8,5 (och då kryssade jag ändå mot kriminalisering).

 11. Bore Sköldpadda: jag erkänner så du inte känner dig ensam. Jag fick 25.7% på SD också……….
  Det som förvånade mig var mina usla siffror på piratpartiet som blev 12.1% och dår dem att ligga trea från slutet på min lista. Bara folkpartiet och moderaterna är sämre………
  Så jag undrar om piratpartiets profil verkligen är korrekt i testet?

 12. Ja visst är det underligt Mats? Jag fick ju M sist i min lista gudskelov men PP var ju nästan där i mitt fall också!

  Hela min lista:

  V 87.1% FI 75% MP 67.1% S 56.7% SD 25.7% C 17.8% KD 12.1% PP 12.1%
  FP 11.4% M 9.2%

Kommentera