Utvisad från universitetet

Igår vid lunchtid satt jag tillsammans med VSF, vänsterns studentförbund, och hade bokbord i Lindellhallen på Umeå universitet. Kårvalet pågår för fullt och VSFarna var som vanligt på hugget. I Lindelhallen var det full aktivitet med reklam för fester, något annat studentförbund och utställare från bemanningsföretag. Syndikalisternas ungdomsförbund, SUF, passade på att dela ut flygblad mot hur bemanningsföretag utnyttjar ung arbetskraft med dåliga villkor.

Efter att tag kom en representant för studentkåren fram till oss och sa att vi måste packa ihop och lämna stället. Bemanningsföretaget hade tydligt hyrt in sig och krävde att få vara ensamma på platsen. Snälla som vi är packade vi ihop vårt bokbord även om vi tyckte att påbudet var orimligt. Men jag tycker att det är underligt.

-Är det rimligt att ett privat företag ska kunna begränsa den politiska yttrandefriheten på ett universitet?

-Sannolikt hade bemanningsföretaget klagat på att SUF delade ut flygblad som kritiserade dem, det gör i så fall frågan om yttrandefrihet ännu allvarligare. Har man  ens rätt att förbjuda någon att dela ut flygblad?

-Är det verkligen Umeå Studentkårs sak av att avbryta politisk information under kårvalet?

6 reaktion på “Utvisad från universitetet

  1. Ni borde suttit kvar. Vad kan de göra? Skjuta er? Detta borde ni skriva en insändare om. Kommersiella intressens inskränkande av yttrandefriheten på universitetet.

    Bra föreläsning igår! Måste ta och läsa den där artikeln.

  2. Förstår att du blir förbaskad och det blir jag med. Ett universitet bör inte upplåta plats mot betalning på detta sätt men det håller väl steg för steg på att bli så här på hela offentliga sektorn, alltså att det görs svårare för folk utan makt/pengar att komma till tals. Har ingen direkt erfarenhet själv men man får ju ständigt mediebelägg om utvecklingen.

    Och så dessa obehagliga bemanningsföretag … Allt är kanske inte dåligt men i huvudsak är det en sjuk företeelse. Den känns som en elakartad cancer som sprider sig framför allt bland dem som ska in i yrkeslivet.

  3. ja jag kan inte förstâ att et bemannigsförtag kan tvinga bort politsk information.Jag funderar pâ om bemanningsföretaget eller Umeâ unverstet kan förbjuda politsk information i ett demokratiskt land som Sverige om de nu fortfarande är ett demokratiskt land.Ibland undrar jag

  4. Umeå Studentkår har inga som helst befogenheter att avvisa någon från Umeå universitets lokaler, dessa befogenheter tillkommer av uppenbara skäl endast universitetet. Om det var just studentkåristerna som avvisade er, och inte någon som representerade universitetet, är det väl närmast fråga om egenmäktigt förfarande.

  5. Ja, det var riktigt fult av dom att köra bort oss. Men tur att man har trevliga kamrater som hjälps åt att stå upp mot kår-porativa intressen.

Kommentera