Stilla flyter Sifo

Så kom då ännu en i raden av opinionsmätningar. Förändringarna är ganska små, på ytan. De rödgröna är fortfarande större än alliansen, men försprånget har krympt något. Samtidigt visar denna Sifomätning vad som står på spel i valet som kommer. Med dagens Sifo skulle rasisterna i SD bli vågmästare. Därmed skulle det inte kunna bli någon stabil rödgrön regering och ingen vänsterpolitik. Välfärden skulle inte renoveras, arbetslösheten skulle inte bekämpas offensivt och klimatpolitiken skulle fortsätta att bestå mer av prat än handling. Istället kommer vi att få parlamentariskt kaos och borgerlig makt över politiken på ett eller annat vis. Så liten skillnad gör några procent i opinionen mellan två mätningar.

Tyvärr verkar den tidigare så tydliga trenden med att SD sjunker under spärren nu brytas i flera mätningar. Men jag har gott hopp om att vi kommer dit igen. Grundtipset är att SD missar riksdagen den 19e september. SD är inte bara rasister, de är har dessutom en rad klart borgerliga förslag som att göra fler löntagare rättslösa vid uppsägningar genom att undanta så många som 10 personer från turordningsreglerna. Fritt fram att sparka obekväma, gravida eller kanske invandrare om man har lust med det…

Budskapet är klart från dagens Sifo. Valet kan gå hur som helst. Den rödgröna segern är minst av allt given. Det är bara att kavla upp ärmarna och ge sig ut bland folk för att lysna och argumentera. Nu måste jag sluta skriva, ska till Skellefteå på valmöte. Välkommen till Nordanå 14.00…

Läs mer i SvD, GP, ekot och DN.

5 reaktion på “Stilla flyter Sifo

  1. Pingback: Stabilt opinionsövertag för oppositionen | Svensson

  2. Pingback: Sifoskräck, Apartheid-Landskrona och Moderat-Mygel. « Back Nilsson

  3. Jätteviktigt att du kommit hem känns det som. Kommer du att vara ute i landet någonting eller är det bara i Västerbotten. Försök få så mycket utrymme i media som möjligt. Vet du förresten om man kan få en banner med Vänsterpartiet att sätta på sin blogg?

    Jag tänker nämligen rösta på Vänstern denna gången.

  4. Det är ju så många partier som ligger nära 4-procentsgränsen denna gång. Sannolikt att åtminstone något, kanske några, hamnar precis under och då kan det bli mer avgörande än om ett stort/större parti går framåt eller bakåt flera procent.

    Ursäkta detta med valarbetare, valstugor och partiarbetare men jag har aldrig känt ett behov av att närma mig dem lika lite som man frågar om råd på bolaget när man handlar vin (det har man redan kollat i tidningarna eller på nätet när man går in i butiken). Klart man kan fråga vart ett vin står men man frågar inte om det är gott, prisvärt etc. Man hör hur partiarbetare i England och USA knackar dörr, hoppas vi slipper en sån utveckling i Sverige. Partiarbetare gör troligen en god insats för en lite grupp väljare men förmodligen är dessa senare långt färre än vad strategerna på området tror.

  5. Vet vi varför det går så bra för SD? De erbjuder uppenbarligen något som upp till 4% av väljarkåren vill ha. Vad är detta? Är det invandringspolitiken? Är det så att väljare är rädda för konsekvenserna av invandringen? Kan vi bemöta denna rädsla? Har vi någon dialog med potentiella SD väljare?

Kommentera