Rasisterna får hjälp på vägen

Sverigedemokraterna har problem. Opinionssiffrorna backar stadigt och hamnar allt oftare under fyraprocentsspärren. Trenden är kristallklar, uppgången från i höstas verkar ha varit tillfällig och är på väg att klinga av. Dessutom har partiet ingenting att komma med politiskt utom det eviga tjatet om att allt är invandrarnas fel. Men väljarna verkar söka verkliga lösningar på problem som arbetslöshet, dålig välfärd och klimatfrågan och då förslår inte rasisternas vodoopolitik långt.

I Västerbotten finns knappt Sverigedemokraterna. Om de tar en procent av riksdagsrösterna i länet så gör de ett överraskande bra val. En stor opinionsmätning i VK visar att partiet i värsta fall kan ta ett kommunalt mandat i Umeå, men det verkar osäkert. Det märkliga är att VK trots rasisternas svaghet väljer att lyfta fram dem på nyhetsplats gång på gång. Det ger Sverigedemokraterna oförtjänt draghjälp. Idag spekulerar VK (ännu inte utlagt på nätet) i att Sverigedemokraterna skulle kunna bli vågmästare i Umeå kommunfullmäktige och att s och m då skulle tvingas samregera. Med tanke på alliansens partier sammanlagt har stöd av omkring en tredjedel av Umeås invånare så är det scenariot helt osannolikt. Men plötsligt ges SD en relevans i den lokal debatten som de egentligen saknar. Moderaterna i Umeå har bara inflytande om Socialdemokraterna väljer att ge dem det.

Ännu värre är det när rasisternas lyfts fram för att man ska försöka ta egna politiska poäng. ”Opinionsexperten”, den gamle ungmoderaten Markus Uvell, breder ut sig på dagens DN-debatt. Han har förvånansvärt lite att säga, hans huvudtes är att Sverigedemokraternas väljare är ungefär som andra väljare. Sedan kommer hans egen politiska knorr, han vill göra upp med ett antal ”föreställningar” för att mota Sverigedemokraterna: ”Det gäller till exempel tanken att politikens mål är att vi alla ska bli så lika som möjligt, att skillnader alltid är av ondo. Och att Sverige är ett unikt land, rentav det enda land som erbjuder sina medborgare fungerande välfärd. Samt inte minst tanken att politikerna kan, och borde, skydda svenska folket från de förändringar som följer med globaliseringen.”

För Uvell är rasisterna bara ett verktyg för att lyfta fram sin egen vanliga reaktionära dagordning. På vägen ger han Sverigedemokraterna  reklam och legitimitet. Det är en ynklig och oansvarig argumentationen när rasisterna står på tröskeln till riksdagen.

 

5 reaktion på “Rasisterna får hjälp på vägen

  1. Men det har ju varit uppenbart nu i minst ett år att massmedia axlat manteln som SDs viktigaste valarbetare. Frågan är bara varför? Säljer dom lösnummer? Kittlar dom läsarnas fantasi? Är journalister rätt fantasilösa och politiskt liknöjda flockdjur?

    Det värsta politikerna kan göra är att spela med i den här dramaturgin. Men tyvärr faller de i fällan om och om igen, som nu i Stockholm senast där sossarna och moderaterna varit ute och valsat om samarbete över blockgränserna.

  2. Jag tror detsamma. Det som är extremt är också lite exotiskt (kan låta bisarrt kanske), och det är därför lite underhållande. Jag måste erkänna att jag själv har laddat ner en och annan SR intervju med Sverigedemokrater och andra högerextrema – det har på något vis någon sorts underhållningsvärde. Jag tror det säljer bra. Men jag är inte helt säker på om mer media utrymme för dessa partier givit dem så många fler röster. Varifrån kommer deras väljare? Jag har liksom svårt att se att någon som röstat på något av de etablerade partierna skulle får för sig att satsa på Sverigedemokraterna. Men jag har kanske fel.

  3. Jonas,

    SD fick den högsta siffran någonsin hos Skop idag, 5%. Statistiskt säkerställd. För någon vecka sedan slog de även rekord hos Sentio, 7,6%.

  4. Pingback: Gamla opinionsmätningar luktar inte gott. « essbeck

Kommentera