Kliva på ett sjunkande skepp?

I Grekland rusar spararna till banken för att ta ut sina pengar. Med det tas ett nytt steg utför i eurons djupa kris. Det är bara en tidsfråga innan det kommer nya rop på hjälp till EU från Grekland som har svårt att låna pengar och klara betalningarna. Dessutom sprider sig eurokrisen till fler länder som liksom Grekland har stora ekonomiska bekymmer. Vi har sannolikt bara sett början på eurons kris.

Denna eurokris har nu direkt påverkan på den allmänna opinionen i Sverige. Ett flertal medier rapporterar om hur motståndet mot EMU växer snabbt under intryck av EU-valutans kris. Idag skulle 55 % av svenskarna rösta nej medan 37 % skulle rösta ja i en folkomröstning i frågan.

Samtidigt vill de borgerliga partierna i alliansen att vi ska ansluta oss just till EMU och euron. Allra ivrigast är Folkpartiet som redan nu vill bestämma datum för en ny folkomröstning och inte ens anser att frågan behöver utredas ytterligare innan vi avskaffar vår valuta. Här går en tydlig gräns mellan blocken, vi i de rödgröna kommer att respektera folkets nej till EMU om vi vinner valet i höst.

Att gå med i EUs valutaunion är en dumdristig äventyrspolitik. Om vi hade varit med de senaste åren hade vi haft högre ränta, en övervärderad valuta och fler arbetslösa. Om vi går med nu riskerar vi att dras med i eurokrisen och därmed riskera den ekonomiska uppgång som vi så väl behöver. Inte heller vinner euroländerna något på att vi skulle gå med. Ju fler länder med olika behov som är med, desto sämre fungerar valutaunionen.

Läs mer i SvD, DN och DN

3 reaktion på “Kliva på ett sjunkande skepp?

  1. Folkpartiets väljare torde privatekonomiskt vinna på en anslutning till euron. Om inte exakt idag så i morgon eller i övermorgon. Man är mer okänsliga för arbetslöshet och att hamna i klorna på bemanningsföretag än t ex vänsterväljare och man slipper risken att en rödgrön regering i Sverige sätter käppar i hjulen för dem genom att låta kronan sjunka temporärt i lågkonjunktur.

    Vi väljare (inkl jag) är rätt dumma också. Nu är vi emot euron förstås men om allt fixar (inte säkert denna gång) sig så kan högerpropagandan få oss att ändra inställning igen. Jämför passagerarminskningen till Åland efter Estoniakatastrofen 94 och hur det är idag: fullt ös.

  2. Hej Jonas! Jag hörde dig på Littfesten i Umneå i söndags. Häftiga människoöden du talade om.

    Mindre glamorösa öden hörde jag om i ett annat rum tidigare på dagen. Därför gör jag reklam för rättvisemärkt kaffe på min blogg. Välkommen dit och läs varför! Haka gärna på med andra förslag!

  3. Pingback: EMU är orsakern till Greklands kris – inte räddningen « Jöran Fagerlund

Kommentera