Jag är nog mera folkpartist…

På Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt har det de senaste dagarna förts en intressant debatt om ”frifräsare” i riksdagen. Med frifräsare menas då någon som i avgörande frågor röstar enligt sitt samvete, inte efter partipiskan. Debatten startades av folkpartisterna Mathias Sundin och Camilla Lindberg som vill upprätta ett väljarkontrakt där de lovar att inte vika ner sig i frågor om integritet och datalagring. De fick omedelbart mothugg av centerpartisten Staffan Danielsson som fruktade att alliansen skulle kunna falla sönder om borgerliga ledamöter inte slöt upp bakom regeringen. Sundin har även svarat. Kanske är det Centerpartiets existentiella ångest inför den väntade voteringen om kärnkraftens framtid som spökar? I denna fråga är jag i alla fall mera folkpartist.

Den svenska riksdagen utmärker sig för att ledamöterna är enormt lojala med sina partier. De avviker mycket sällan från den utstakade linjen. De röstar ibland emot både egna åsikter och motioner. Visst måste man kompromissa i politiken och ofta får man godta sådant som man inte tycker är precis som man ville. Men det är en sak, att rösta emot sina egna värderingar i avgörande frågor är något annat. Jag tror att det vore bra med mer självständiga ledamöter som vågar bryta partilinjen då och då. Orsakerna är flera:

Om riksdagen främst är ett transportkompani blir den, och därmed väljarna, allt mer maktlös. Istället hamnar makten hos regeringen och partiledningarna. Makten blir därmed mer koncentrerad till ledningarna i de partier som har allt färre medlemmar. Dessutom är frågan varför vi har personval om riksdagsledamöterna ändå inte kan avvika från partilinjen?

Med en riksdag som kan gå sin egen väg kommer debatten att spela större roll. Nu är riksdagsdebatterna ofta en lätt ospännande ritual innan beslut tas. Men om ledamöter skulle våga gå sin egen väg ibland skulle den offentliga debatten för att påverka dem plötsligt bli av stor betydelse, detsamma gäller debatten i själva riksdagen. Jag tror att det vore bra för demokratin och folks tilltro till våra folkvalda.

Finns det nackdelar med mer ”olydiga” riksdagsledamöter? Jo, det kan det nog finnas. Det finns en risk för mer populism och personfixering, något som politiken inte är helt fri från idag. Risken finns också att beslut som tagits demokratiskt i partierna om politikens utformning inte respekteras. Men den frågan är inte så enkel. Ta Centerpartiets revoltörer i kärnkraftsfrågan som exempel, det är faktiskt de som försvarar partiets politik. Friare folkvalda skulle också kunna innebära starkare folkvalda som tar mer ansvar för politiken och inte gömmer sig bakom sina partier. Regeringen skulle tvingas lyssna och förhandla med de folkvala på ett annats vis. Det vore i grunden sunt.

5 reaktion på “Jag är nog mera folkpartist…

 1. Du har nog rätt så länge det är människor som noga övervägt en fråga och kommit fram till ett beslut som ev går emot partiets men livet har utvisat att somliga människor har en benägenhet att ofta gå emot gruppers ihopjämkade åsikter/beslut t ex på föräldramötet på dagis/skolan, på jobbet eller i föreningen. Då är avvikandet bara dåligt och demokratiobstuerande. Lite tidstypiskt att egot/jaget är viktigast. Högerpartisten, läkaren tror jag, som röstade mot sitt parti i folkmordsfrågan förefaller lite knäpp faktiskt. I det fallet förstår man att Reinfeldt blev galen (uppg från Ekots lördagsintervju).

 2. Välkommen hem!

  Jag håller med dig i dina åsikter i denna frågan (i andra frågor är det nog mindre så men med dina perspektiv på världen skulle jag gärna disskutera med dig). hursomhelst är det bra att det finns ”frifräsare” och fritänkare på vänsterflanken också. Det vitaliserar både politiken och den ideologiska debatten, något vi alla tjänar på.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 3. Hej Mathias,
  Bra att du har dragit igång den här debatten,
  När det gäller mina egna löften och kontrakt med väljarna så väljer jag nog att formulera de själv och vid ett tilfälle som jag väljer på egen hand. Men tack för erbjudandet,

  mvh

  Jonas

 4. Men Jonas, inget hindrar att du skriver på just detta kontrakt!
  Om du sedan har annat du vill profilera dig om, kan du göra det också.
  Skulle vara kul med en vänsterpartist som vågar gå emot partilinjen i någon viktig fråga…

  Kul rubrik på ditt inlägg. Säger en f.d. folkpartist, som pga trohet mot ideologin inte längre är folkpartist. Det är ju det slags självständighet man kan visa när man inte sitter i riksdagen.

  F.ö. diskuterar jag självständighet etc även på min blogg. Och väljarkontrakt.

Kommentera