Goethecentrum på Fidel Castrogatan

Solen går upp över bergen utanför Windhoek. Det är grönare än jag trodde, och modernare. Men i stadens utkant bor de fattiga, där ser det säkert annorlunda ut. 20 år efter befrielsen har de vita fortfarande den ekonomiska makten medan det är svarta som bor kvar i kåkstäderna. De vita är både tyskättlingar och boer. I affären kan man köpa surkål och bratwurst. Goethecentrum ligger på Fidel Castrogatan.

Namibias folk förde en lång och hård kamp för frihet från de sydafrikanska ockupanterna och rasisterna. De offrade mycket på vägen. Vi har träffat flera av de gamla befrielsekämparna. Man kan inte annat än beundra deras långa strid som också hade stor betydelse för apartheids fall i Sydafrika. Vi ska snart iväg och intervjua en gammal kämte från PLAN, befrielserörelsens SWAPOs armé, som stred många år i Angola och Namibia.

Den gamla generationen från frihetskampen har fortfarande makten i landet. Men det finns varningsklockor som ringer. Än är det långt från förfallet i Zimbabwe. Här finns pressfrihet och folk talar öppet. Men interndemokratin i SWAPO, som idag styr landet, är inget vidare. Korruptionen är ett jätteproblem, klassklyftorna är stora. När SWAPO i förra valet utmanades av en utbrytare, RDP, som var trötta på förfallet så tyder allt på att valet fuskades bort. Nu ska landets högsta domstol ta avgöra frågan om nyval. Det är som att det står och väger.

2 reaktion på “Goethecentrum på Fidel Castrogatan

  1. Är du i Afrika? Vilket fusk. Afrika behöver inte bistånd, de behöver skolor, sjukhus och vägar. Har de det kan de börja bygga en stabil kontinent. Vi måste bidra med den kunskap som kan behövas. Jobbet måste de göra själv. Tror jag.

Kommentera