EU är fantastiskt…

Är det någon som minns Lissabonfördraget? Ni vet, vår nya EU-grundlag som vi aldrig fick folkomrösta om men som irländarna fick rösta om två gånger för att det skulle bli rätt. Den EU-konstitution som döptes om efter att fransmän och holländare tackade nej till den. Just den.

Nu styrs vi av detta fördrag som ger mer makt till EUs institutioner. En av de få fördelar med fördraget sades vara att det skulle göra EU mer demokratiskt. En av anledningarna till denna demokratisering var att vi EU-medborgare nu skulle få förslagsrätt till nya EU-lagar. Det låter bra, eller hur? Bara vi samlar in en miljon underskrifter från oss EU-undersåtar och skickar till EU-kommissionen så kan vi påverka direkt vilka lagförslag som läggs fram. Så lät det i debatten inför att fördraget skulle antas.

Nu kommer reglerna om hur det hela ska fungera. Europaportalen har forskat lite i frågan. Riktigt så enkelt verkar det inte bli. Det är inte bara att samla in namn och sända in. Nej, diverse uppgifter som passnummer och annat måste med. En statlig myndighet måste verifiera att uppgifterna stämmer. Underskrifterna måste vara fördelade från olika EU-länder efter särskilda kvoter.

Om du mot förmodan skulle lyckas samla in en miljon namn under dessa villkor så kommer nästa problem. Kravet på ny EU-lag får inte strida mot EUs fördrag. Det får exempelvis inte kräva militär nedrustning eftersom fördraget kräver det motsatta. Det får inte kräva en Tobinskatt eftersom kapitalets rörlighet enligt fördraget ska vara fri. Det får sannolikt inte kräva svenska kollektivavtal för den som kommer från ett annat EU-land eftersom EUs domstol anser att det strider mot fördraget. Det får sannolikt inte ens kräva att EU-parlamentet flyttar sin verksamhet till Bryssel från Strasbourg eftersom det strider mot fördraget.

Ja, om du nu mot förmodan har lyckats passera även detta nålsöga med din miljon underskrifter så återstår nästa hinder. Kommissionen kan helt enkelt strunta i förslaget om de inte tycker om det.

Lycka till i det nya demokratiska EU!

7 reaktion på “EU är fantastiskt…

 1. Urban:
  På papperet, konstitutionerna, var både i Sovjet och DDR mer demokratiska än EU. Praktiken var visserligen en annan, och den är värre än papperet visar även i EU.

 2. Vad glad jag är att jag hittat din blogg. Någon som kan sina ämnen som kan komma med ett alternativt perspektiv till högerhegemonin som regerar i min kurslitteratur – precis vad jag behöver! Såg för övrigt att du ska föreläsa om spanska inbördeskriget på ABF i Skellefteå nästa vecka – det är inte händelsevis så att du ska ge samma föreläsning någon annan dag snart?

  • Hej Monika,
   Var roligt att du tycker om bloggen.
   Det blir två möten till om Västerbotten och det spanska inbördeskriget, ett möte har redan hållits i Robertsfors. De möten som väntar är Skellefteå på Folkparken 13.00 13/4, samt Umeå, cafe Station 18.30 den 15/4. Välkommen om du har vägarna förbi,

   Jonas

 3. Bara vi får konsumera så ligger vi lågt. Såtillvida har EU lyckats. EUs bossar får fortsätta att styra med rätt stort stöd av nationella parlament precis som fotbollstränare får fortsätta styra om supportrar och klubbdirektörer ser att de vinner matcherna.

  Jag uppfattar läget som så att det efter en rekordlång klassisk högkonjunktur sen drygt ett år skapats en förlängd privatekonomisk högkonjunktur i Sverige och då blir det svårt att på bred front göra uppror mot EU. Fast det är bra att du beskriver vad som står i styrdokumenten på området.

 4. Pingback: Härliga EU « Jöran Fagerlund

 5. Pingback: Medborgarna får nya möjligheter att påverka EU! « Cecilia Wikström

Kommentera