Ett klart steg framåt för de rödgröna

En efter en löser de rödgröna partierna de knäckfrågor där partierna har skilda uppfattningar. Idag levererades en god lösning på en av de riktigt svåra frågorna, den om förbifart Stockholm. Det handlar om ett par mil motorväg i Stockholm för tiotals miljarder kronor. Projektet är oförsvarbart ur miljösynpunkt, det skulle öka utsläppen av växthusgaser och tränga ut viktiga satsningar på kollektivtrafik i staden. Allianspartierna vill ha projektet liksom socialdemokraterna, vi i vänstern är emot liksom miljörörelsen och miljöpartiet.

Nu ska väljarna i Stockholms län få avgöra frågan i en omröstning. De ska få välja mellan motorvägsbygget eller en massiv satsning på kollektivtrafik för samma summa. Jag tror att det kan bli en mycket intressant och viktig debatt om miljö och klimat. För de rödgröna är lösningen bra:

-Stockholmarna ges chansen att sätta miljön främst

-Beslutet innebär demokratisk debatt och direkt demokrati

-De rödgröna har löst ännu en svår knäckfråga och visar att partierna vill samarbeta och förmår kompromissa när det gäller

Det hade varit allra bäst att helt enkelt besluta att det inte blir något av denna huvudlösa satsning. När det inte var möjligt så är den här lösningen den bästa möjliga.

Läs mer i DN, SvD och Aftonbladet

I dagens DN refereras också en opinonsmätning som visar att opinionsläget i Stockholm inte är så hopplöst som många tror. Stockholms kommun kan få rödgrön majoritet efter valet. Själv befinner jag mig på mötesturné i Norrbotten, igår var det Kiruna, idag Övertorneå, imorgon Gällivare. Risken för borgerlig valseger i de här delarna av landet är liten. Det är intressant att se hur mycket som händer här med miljardinvesteringar i gruvnäringen i malmfälten och Pajala. Många nya arbeten är på väg att skapas. Men övre norrland behöver moderna kommunikationer som Norrbotniabanan om ekonomin och exporten härifrån ska kunna utvecklas fullt ut.

4 reaktion på “Ett klart steg framåt för de rödgröna

  1. Pingback: Folkomröstning om Förbifart Stockholm blir en valvinnare! « Jöran Fagerlund

  2. En god lösning? vad går du på för knark??? Stoppa huvudet i sanden är väll ingen lösning! Pinsamt och oseriöst.

  3. Pingback: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Lös Stockholms trafikinfarkt

  4. Pingback: Förbifart Stockholm – testballong från Jämtin som sköts ner « Hans Åberg

Kommentera