Det är nästan synd om dem

Det är nästan synd om borgerligheten i Umeå. De opponerar så gott det går. De skriver insändare, de är upprörda, de bloggar och de lägger förslag om mer högerpolitik. Men väljarna är i stort sett helt kallsinniga. Risken för borgerligt styre i Umeå efter valet i höst verkar vara näst intill obefintlig. VK presenterar idag en opinionsmätning som bekräftar bilden. Mätningen har runt 1 000 tillfrågade och måste därmed betraktas som ganska tillförlitlig. Bara omkring var tredje umebo vill rösta borgerligt i kommunalvalet. C, FP och KD tappar alla väljare. Moderaterna vinner något, men 14.5% av rösterna är fortfarande en mycket låg siffra sett till partiets stöd på nationell nivå.

Svagheten med den här typen av mätningar är förstås att de blir allt för mycket en spegel av partisympatier inför riksdagsvalet. Ju närmare valet kommer desto mer kan lokala politiska skillnader slå igenom i kommunalvalet. Föga förvånande så är Miljöpartiet den stora vinnaren i mätningen med stöd av 13.2% av umeborna. Det kan de nog tacka rikstrenden och Maria Wetterstrand för. I Västerbotten utmärker sig Miljöpartiet mest för att ha svag organisationen, synas lite och att ägna större energi åt att bråka med varandra internt än att att argumentera med motståndare i andra partier. Låt mig gissa att den höga siffror kommer att dala innan det är dags för val.

För Vänsterpartiet är 9,6%, framåt med 1,6% sedan valet, inte illa alls. Ett valresultat kommunalt en bit över 10% är ett rimligt mål i Umeå. Med framgångar för V och MP så är den rödgröna majoriteten lika stabil som någonsin. Även om Socialdemokraterna inte skulle öka i valet så sitter de nog säkert vid den kommunala makten.

Läs mer i VK och ännu mer VK

En reaktion på “Det är nästan synd om dem

Kommentera