Den siste centerpartisten?

Som väntat verkar inte riksdagsledamoten Sven Bergström (C) från Hälsingland vika ner sig i frågan om det ska byggas ny kärnkraft i Sverige. Istället har han, mot regeringens vilja och proposition, lagt in en motion i riksdagen om att alliansen ska hålla sina vallöften om att inte bygga nya reaktorer. Inte heller vill han ge statliga subventioner till ny kärnkraft. Striden om kärnkraftsomröstningen kommer att bli vårens rysare i riksdagen.

För centerpartiet framstår det som lite av en ödesstrid, en strid om partiets själ om man ska vara lite högtidligt. Om beslutet om att bygga mer kärnkraft går igenom så kan partiet byta färg, något grönt finns knappt kvar. Partiet är bara ännu ett i mängden av trista högerpartier som bedriver politik som kvartalskapitalisterna driver bolag. Det är de kortsiktiga poängen, utspelen och makten i sig som har blivit meningen med föreningen. De långsiktiga samhällsmålen verkar ha tappat all relevans för partiet. Det är något djupt sorgligt över att nu när vi äntligen kan bygga ut alternativen och stegvis avveckla kärnkraften, då säljer centern sig. Aldrig har de förnyelsebara och miljövänliga alternativen varit så realistiska och ekonomiska som nu. Då väljer centern att försöka backa in i framtiden genom att satsa på dyr, osäker och miljöriskabel kärnkraft.

Om Bergström och de andra lyckas stoppa regeringens förslag så är det en viktig politisk seger. Men för centerpartiet kvarstår problemet att partiledningen och de flesta ledamöterna har försökt sälja sig i frågan. Finns det inte fler ledamöter i partiet som är beredda att frondera? De kommer att möta en grym svekdebatt om de röstar med regeringen i den här frågan, det törs jag lova.

Jag håller precis på och läser boken ”De omänskliga”, det är ingen upplyftande läsning för den som vill tro på politiken. Desto bättre känns det att det finns ledamöter som Sven Bergström som faktiskt står för sina principer – jag hoppas att det håller hela vägen ut.

Läs mer hos SvD, Allianfritt Sverige och Dagbok mot atomkraft

Inga askmoln över Umeå, solen skiner klar över isen på havet.

En reaktion på “Den siste centerpartisten?

  1. Jonas, vallöftet som Sven inte vill svika säger att avvecklingslagen inte ska hävas under innevarande mandatperiod. Svens förslag innebär att vårriksdagen kan besluta att avvecklingslagen avskaffas 1 januari 2011 alternativt att regeringen återkommer med förslaget efter höstens val (om alliansen behåller regeringsmakten). Sven förlitar sig alltså på att det inte byggs några nya reaktorer även om det blir tillåtet – under förutsättning att regeringen arbetar in löftet om ”inget statligt stöd till ny kärnkraft” i det nya regelverket. Han menar då att förbud eller inte förbud mot ny kärnkraft blir en fråga av akademiskt intresse.

    Se också min blogg http://dagbokmotatomkraft.blogspot.com/2010/04/karnkraften-i-riksdagen-tva-motioner-ar.html

    Se min blogg

Kommentera