Börje Hörnlund överger Centern

Som både Västerbottensnytt och VK rapporterar så kommer den tidigare ministern Börje Hörnlund (C) inte att rösta på Centerpartiet i valet i höst. Även om det inte direkt kommer som en blixt från klar himmel, Hörnlund har varit minst sagt besk i kritiken mot sitt parti, så är det ett tugnt slag för centern. Det finns många ute i stugorna som lyssnar på Börje Hörnlund. Hörnlund har varit hård och välformulerad i sin kritik av hur centern och alliansregeringen har svikit miljön och glesbygden. Nu skriver han på en memoarbok som ska komma ut innan valet.

Börje Hörnlund är en politiker som jag har respekt för. Visst har jag andra åsikter än honom i en hel rad avgörande frågor, min respekt handlar om något annat. Hörnlund är en typ av politiker som jag skulle vilja kalla ”samhällsbyggare”, en politiker som tänker konkret och praktiskt på hur samhället kan utvecklas med sådant som utbildning, vindkraft, kommunikationer och forskning. Det är viktigare att något faktiskt blir gjort än att putsa på mediebilden av sig själv, dagens utspel eller att vända kappan efter vinden. En sådan inställning är värd respekt, men jag kan förstå att han vantrivs med dagens centerparti.

Vad kommer Börje Hörnlund att rösta på? Jag har ingen aning. Om han väljer att röstar rödgrönt så kommer kanske en ny knall i valrörelsen. Fortsättning följer.

3 reaktion på “Börje Hörnlund överger Centern

  1. Jag såg att han bor i lilla Fredrika i lilla Åsele kommun, byn där jag var grundskollärare under ett år på nittitalet. Under 50 elever totalt i hela skolan från åk 1-9, tio procent var av thailändsk härkomst. Man gillade inte bilden av landsbygden som framkom i filmen Jägarna minns jag. Vackert på sitt sätt och en februaridag var det minus 40, rekord för mig.

    Det var för långt till centralorten Åsele för att lägga ned skolan och bussa ungarna. Folk som bor i byn torde äga skog eller i alla fall ha sin utkomst från jobb i densamma. En annorlunda värld jämfört med Sthlm och Umeå med för den delen.

  2. Bra att han lämnar Stureplanscentern. Hoppas han gör sin stämma hörd och får mer sig fler centerpartister. När världens största bank avråder från investering i ny kärnkraft och främsta experter säger att det inte går att bygga några nya kärnkraftverk utan skattepengar, vad gör Alliansen då? Bryter vallöfte efter vallöfte.

  3. Träffade Börje idag och hade ett intressant samtal om EU valet. En vital och engagerad person med fötterna på jorden. Vi skulle behöva fler sådana i den svenska politiken. Ett samhälls engagemang med erfarenhet som grund.

    /Pär

Kommentera