Borgerlig stenkastning i EUs glashus

Ibland blir man förvånad. I flera artiklar har ledande borgerliga politiker ägnat sig åt stenkastning i glashus den senaste tiden. De försöker häva att det inte finns en gemensam rödgrön politik i EU om vi vinner valet. De vet nog själva att de har fel. Det finns en tydlig rödgrön gemensam linje i avgörande EU-frågor, en klassisk kompromiss skulle man kunna säga. Den innebär att det inte blir någon folkomröstning om själva medlemskapet under mandatperioden, men också att svenska folkets nej till EMU kommer att respekteras. Till det kommer att vi vill föra en starkare politik på områden som miljö, social rättvisa och arbetsrätt inom EU. Inte minst vill vi ha ett socialt protokoll i EUs fördrag som slår fast att vi kan kräva riktiga kollektivavtal för den som arbetar här eller i andra EU-länder.

Kanske borde alliansen först se om sitt eget hus. Som Jens Holm och jag påpekar i dagens Aftonblad så saknar alliansen en hållning i den viktigaste EU-frågan den kommande tiden, om vi ska avskaffa vår valuta. Beskeden i den frågan från alliansen verkar bero på dagsformen och vem man frågar. Det imponerar inte. Inte minst folkpartiet är beredda att äventyra den ekonomiska uppgången genom att ansluta oss till euron som är i djup kris.

En reaktion på “Borgerlig stenkastning i EUs glashus

  1. Pingback: Skarpt om EMU från Jonas och Jens i Aftonbladet « Jöran Fagerlund

Kommentera