Bokslut Reinfeldt

Har precis läst den lilla behändiga boken Bokslut Reinfeldt. Det är Stefan Carlén, Christer Persson och Daniel Suhonen som har skrivit och Ordfront som har gett ut boken. Det är en läsning att rekommendera inför valrörelsen.

Den borgerliga politik som vår regering bedriver kan synas vara irrationell och svår att förklara. Varför ge sig på sjuka och arbetslösa? varför slå sönder a-kassan? varför bedriva en politik som leder till en våg av neddragningar i välfärden? Bokslut Reinfeldt visar att politiken följer en tydlig strategi för att slå sönder den svenska välfärdsstatens själva fundament och förutsättningar och långsiktigt tippa maktbalansen i Sverige till kapitalets fördel. Fackföreningarna ska försvagas, det generella välfärdssystem görs så dåligt att allt fler ser sig om efter privata lösningar. Den offentliga verksamheten ska privatiseras. Alliansens politik är konsekvent och uttänkt. Samtidigt låter deras retorik som om de försvarar välfärd och kollektivavtal. De har lärt sig att göra ett och säga ett annat eftersom stödet för välfärdsstaten är stå starkt i Sverige.

De tre författarna övertygar om sin tes med en grundlig och pedagogisk argumentation. Min enda invändning är egentligen att huvudteserna upprepas lite för många gånger. Istället hade jag gärna sett ännu mer hårdfakta som ska kunna användas i valrörelsen. Trots denna anmärkning så är boken ett  lästips inför valrörelsen.

2 reaktion på “Bokslut Reinfeldt

  1. Pingback: Bokslut Reinfeldt | Bokrecensioner och film

Kommentera