Black & White i Jokkmokk

Min lilla turné runt Norrbotten fortsätter. Igår stannade jag till i Jokkmokk och mötte lite partikamrater på väg till Arjeplog där vi hade möte på kvällen i det vackra silvermuséet.

Det är kommuner som har en helt annan politisk karta än kommuner i södra Sverige. Flera av de borgerliga partierna har svårt att ta sig in i kommunfullmäktige om de ens ställer upp i kommunvalet. Vänsterpartiet är näst största parti och kan på allvar utmana socialdemokraterna om makten. Socialdemokraterna verkar dessutom plågas av svåra interna motsättningar i fler kommuner i Norrbotten.

I Jokkmokk styr vänsterpartiet i allians med borgerliga partier medan socialdemokraterna är i opposition. Det uppskattade kommunalrådet för vänstern i Jokkmokk heter Anna Hövenmark. Tyvärr kunde jag inte träffa Anna i Jokkmokk, hon var på resa. Men jag träffade andra partimedlemmar däribland Annas trevliga syster. Vi åt lunch på Gästis som serverade palt Black & White, en blodpalt och en vanlig. Mikael Segerström berättade om hur han arbetade med vindkraftens utbyggnad i kommunen. Han bekräftade också det jag anat, att han skrev texten till klassikern ”Ko över Sarek” när han spelade i Norrlåtar. Vägen mellan Gällivare och Jokkmokk var så vacker och att få träffa vänstern i Jokkmokk och Arjeplog var ett perfekt motgift mot den dystra läsningen om politikens baksidor i boken De omänskliga.

Jag ser att bland andra Jens Holm har uppmärksammat vad Maria Wetterstrand sa i gårdagens GP: ”Jag företräder inte ett vänsterparti, utan ett grönt parti till höger om S och där ska vi fortsätta att befinna oss”.

I det är jag helt överens med Wetterstrand. Miljöpartiet är idag Sveriges enda mittenparti, mittfältet ligger vidöppet efter att C, kd och fp har sprungit offside på högerkanten. MP är idag är ett grönt socialliberalt parti som aldrig utmanar kapitalismen eller rådande maktförhållanden. Utvecklingen liknar den i gröna partier i Finland, Nederländerna, Irland och Tyskland. I de länderna har partiet dock ofta börjat tappa en del av sina mer vänsterinriktade väljare, dit har inte det svenska miljöpartiet kommit, än.

Med tanke på det är det inte så underligt att borgerliga väljare som funderar på att rösta rödgrönt väljer Miljöpartiet. Detta bekräftas i dagens SvD.

3 reaktion på “Black & White i Jokkmokk

  1. Alla stora partier pendlar i praktiken mellan två extremlägen: opposition och regerande. Man sveper därvid över en väljaryta, maxytan kan man säga. I varje ögonblick har man bara en viss andel av sin maximala väljarkår. Detta är en lag lika förutsägbar som gravitationen. Inget nytt, bara att gilla läget.

  2. När det gäller internationell solidaritet tycker jag ändå att MP tilltalar mig mer än socialdemokraterna. När jag hört ledande socialdemokrater de senaste 20 åren har mitt intryck varit att internationell solidaritet numera mest handlar om solidaritet med EU-länderna. Och att kränga JAS-plan till länder som skulle behöva sina begränsade ekonomiska resurser till något vettigare än militär upprustning.

    Exempelvis Margareta Winberg har sjunkit rejält i förtroende hos mig efter sina år som ”JAS-ambassadör” i Brasilien.

Kommentera