Vad gör vi med de rödgröna?

Igår träffade jag Fredrik, en kompis från förr som jag inte har sett på några år. Förutom att vi pratade om hur våra liv hade förändrats och om vad vi gjorde så blev det en hel del politik. Fredrik har varit aktiv och förtroendevald i Vänsterpartiet, men nu tar studier och småbarn mycket av hans tid, så han har fått trappa ner den politiska aktiviteten. Personer som vet vet hur partier och politik fungerar inifrån men som ser spelet på lite distans, fria från partiernas starka normer, har ofta mycket klokt att säga.

Fredrik berättade att han allt oftare stöter på personer som inte ser sig själva som vänsterpartister, sossar eller gröna. De ser sig istället som rödgröna. De gillar det rödgröna samarbetet och den politik som formuleras där. De vill absolut att vi byter regering vid valet i höst. Många av dem skulle vilja vara aktiva i valrörelsen. Men om man inte är beredd att köpa hela paketet från ett parti så är det svårt att veta var man ska vara aktiv. När Fredrik sa det så klarnade det även för mig, jag känner massor med personer som skulle vilja arbeta för en rödgrön valseger, men som inte vill ta steget in i något parti.

När jag bodde i USA följde jag Obamas valrörelse på nära håll. En sak slog mig som mycket annorlunda jämfört med Sverige. Hundratusentals amerikaner arbetade för Obamas kampanj frivilligt utan att vara organiserade demokrater. De använde besparingar och semestrar för att knacka dörr och dela ut information. Bland dem fanns en del av mina grannar och vänner. De ville verkligen bli av med Bush, de tyckte att Obama stod för något bättre. Här finns likheter med alla de rödgröna som vill bli av med den borgerliga regeringen.

Hur tar vi vara på kraften hos de här tusentals rödgröna? Hur ska de organiseras? Hur ska de kunna få inflytande över det rödgröna projektet? Här har s-v-mp en viktig uppgift framför sig. Rimligen så borde de tre partierna gemensamt bjuda in partilösa, via webben och till lokala möten, till att arbeta för en rödgrön valseger. De borde erbjudas både politiska möten och utbildning, men främst av allt konkreta arbetsuppgifter för att bidra till en rödgrön valseger. Det borde räcka med att anmäla sig på webben, sedan skulle inbjudan till lokal aktivitet komma med ett brev på posten strax efter.

Vi lever i en tid då folk tänker politik men där partierna tappar attraktionskraft. Vi kan inte missa chansen att bjuda in de många möjliga rödgröna valarbetare som vill vara med och vinna valet i september.

16 reaktion på “Vad gör vi med de rödgröna?

 1. Det där är något jag har funderat på av och till också. Det finns väldigt mycket kunskap och erfarenhet bland oss som inte känner oss hemma i något parti, många av oss har varit med i valrörelser eller annan idéburen verksamhet, och har förmodligen en hel del att tillföra. En del av oss (jag!) uppfattar oss säkert inte heller som ”rödgröna” men är villiga att dra ett strå till stacken för ett bättre alternativ än alliansen!

 2. Så sant. Jag funderade en del kring det här för drygt ett år sedan och diskuterade även frågan lite informellt med aktiva i de andra rödgörna partierna (v och mp i mitt fall). Tyvärr föll det på att det kom i andra hand efter allt det andra som skulle göras.

  Tröskeln mellan oss på insidan av partierna och resten har blivit för hög. Vi lever gärna kvar i mentaliteten att folk identifierar sig med ett visst parti, samtidigt som man i allt mindre utsträckning gör det.

  Men jag skrev åtminstone några inlägg om det:

  http://tankarfranroten.wordpress.com/2008/12/20/en-rodgron-valrorelse-en-rodgron-folkrorelse/

  http://tankarfranroten.wordpress.com/2009/02/06/en-rodgron-draklya/

 3. Jag träffade Martin Gelin, som ansvarar för den rödgröna kampanjen på nätet igår och han berättade om planer på att göra det du föreslår. Man ska kunna anmäla sig som valarbetare på rödgrön.se och vara med och kampanja för valseger. Hoppas det blir bra.
  Själv är jag kanske lite norrländskt skeptisk… Jag tror att det är svårt att få människor att aktivera sig när man inte har det sammanhang och det stöd som ett parti eller ungdomsförbund innebär. Men det vore kul om jag har fel!

 4. Pingback: Sjöstedt om det rödgröna « Tankar från roten

 5. Risken är att en rödgrön valrörelse blir för toppstyrd. Partierna är inte riktigt på när det gäller att släppa taget. Jag skulle vilja se något där engagerade i ett bostadsområde, på en skola, på en arbetsplats eller bara ett kompisgäng skulle kunna köra sin grej (oavsett om det är att knacka dörr eller göra gatuteater). Sen bör man erbjuda utbildningar, material och sånt. Kanske använda ABF som resurs- och materialcentral IRL som komplement till bra internetverktyg?

 6. Pingback: Granskningen av FN:s klimatpanel ändrar inte behovet av att ställa om till förnyelsebar energi och en kretsloppsekonomi « Jöran Fagerlund

 7. Hej Jonas,
  Håller med om allt du skriver och som Elisabeth påpekar ovan tror jag också att det finns många som kallar sig rödgröna som inte är bestämda anhängare av något av partierna.
  Det kommer att bli vår uppgift att aktivera och engagera de personerna under våren – jag har precis börjat jobba med den rödgröna valkampanjen.

  Från och med nästa vecka kommer man att kunna anmäla sig för att bli rödgrön valarbetare på rödgrön.se, där man i dag även kan läsa alla våra gemensamma överenskommelser och dagliga uppdateringar om vad som händer i kampanjen.

  Så länge får man gärna gå med i vår Facebook-grupp:
  http://www.facebook.com/group.php?gid=29540090913&ref=ts

  Alternativt den här FB-gruppen, som är fristående och startades tidigare (och har fler medlemmar).
  http://www.facebook.com/group.php?gid=194313721575&ref=ts

  Följ vårt twitterflöde och vår gemensamma rödgröna twitterlista (med 126 twittrare) här:
  http://www.twitter.com/rodgron2010

  Tack för att du uppmärksammar det här.

  Martin Gelin,
  Nya medier-ansvarig för den rödgröna valkampanjen
  http://www.rödgrön.se

 8. Jag tror vi ser en ideologins revansch. Jag tror att den socialistiska ideologin förblir en mycket stark politisk kraft, och det är den som drar väljare. Jag ser mig själv som socialist i första led. Det faktum att jag betalar små medlemsavgifter i diverse partier runt om i världen som delar min socialistiska samhällssyn, det är av mindre betydelse. Jag vill se ett ideologiskt block, om garanterar att i varje sakfråga alltid, utan ett enda undantag, prioritera jämlikhet, rättvisa, och mänsklig solidaritet. Ett block som garanterar att klyftorna mellan människor kommer att minska och att toleransen kommer att öka. Detta är en ideologisk kontrast gentemot vad de borgerliga partierna vill och kan erbjuda. Skapa en genensam ideologisk värdegrund. Kanske vill ni inte använda etiketten “socialism” – men oavsett etikett, så är det de socialistiska värderingarna som kommer att vinna röster, inklusive min. Tack Martin för dessa länkar.

 9. Pingback: Claeskrantz.se » Bloggnätverk med NetRoots i spetsen grunden för en rödgrön valseger

 10. Pingback: Aha, jag är republikan! Eller? « VÄNSTRA STRANDEN

 11. Jag känner exakt samma sak. Efter att studerat statskunskap och ekonomi i tre år känner jag mig alldeles för specifik i ett antal frågor för att kunna matcha ett parti, men vet att mina åsikter på grund av min grundideologi ligger i den rödgröna zonen. Jag vill kunna kanalisera det utan att behöva acceptera delar av partiernas politik jag inte stödjer – eller som det är i många fall – vill göra än mer progressiv (i min egen tolkning av ordet). Som jag löst det nu är att jag fördelar arbete och stöd mellan partierna, men skulle en öppen rödgrön kampanj utkristalliseras tydligare skulle jag vara den första att sluta upp.

 12. Nätverket sq2540sthlm är just ett nätverk,där man inte behöver vara partiaktiv, utan endast vill byta regering. De har lyckats, där vi etablerade har misslyckats – att fånga upp unga kvinnor.

 13. Pingback: Vad kan vi lära av Liberati? « strötankar och sentenser

Kommentera