Vad gör vi med de rödgröna, del 2

Gårdagens inlägg om alla de partilösa rödgröna som borde ges plats i valarbetet för att vinna valet i september fick flera positiva reaktioner. Många partilösa hörde av sig med positiva kommentarer. Från partierna själva kom budskapet att de har konkreta planer på att börja värva rödgröna partilösa sympatisörer till arbetet inför valet. På portalen rodgron.se verkar Martin Gelin redan ha ett initiativ i bakfickan. Något blogginlägg och faktiskt också en ledarkommentar i tidningen Folket följde också upp, kul.

Men kanske ska man göra saken lite mer komplicerad. Risken är att den goda idén stannar vid att rekrytera lite frivilliga som får dela ut de rödgrönas flygblad och vara underlag för något hejigt pressmeddelande. Det vore i så fall inte fel, men lite synd. Potentialen hos alla de partilösa som hör hemma hos de rödgröna är större än så. Ta områden som klimatfrågan, välfärden och arbetsrätten. I större städer borde det finnas möjligheter att samla dem som vill arbeta för speciella frågor. När intresserade och kunniga människor samlas för förändring så skapas något, något som de rödgröna skulle kunna lära av. För kommunikationen kan inte bara gå en väg. Förhoppningsvis kan de partilösa också påverka de rödgrönas politik, komma med förslag och synpunkter. Möta politikerna från partierna i rak diskussion. I bästa fall bidrar det till en rörelse som kommer att vara en kritisk och kunnig pådrivare även efter att valet är vunnet. Det vore något att önska sig.

Några bloggar om vad vi gör med de rödgröna: Tankar från roten, Jöran Fagerlund och Claes Krantz 

Debatten om RUT-avdraget fortsätter, igår i Norran, idag i VK.

3 reaktion på “Vad gör vi med de rödgröna, del 2

  1. Mycket bra idé att bjuda in rödgröna sympatisörer att arbeta med olika sakområden. Deras engagemang är en resurs som verkligen behövs, både på kort och lång sikt. Jag tror också att vänsterpartiet skulle få bra good-will genom att uppmuntra rödgrönt engagemang. I viss mån finns möjligheter redan idag att ta tillvara allmänt rödgrönt engagmang inom existerande icke partipolitiska initiativ som Gemensam Välfärd, Miljöförbundet jordens vänner och liknande organisationer, där ju knappast borgerliga sympare finns.

  2. Pingback: Claeskrantz.se » På väg mot Bommersvik

  3. Jag tror som du jonas. Det måste till en ordentlig idedebatt efter valet också ….. Först vinna valet och i valrörelsen drar man igång diskussionsgrupper. Så fortsättar man av bara farten sen…

Kommentera