Stödet för EMU rasar

Såg precis på EMU-debatten som gick på Agenda igår. En lugn och saklig Lars Ohly radade upp tunga sakargument mot att Sverige skulle gå med i en valutaunion i djup kris. Jan Björklund verkade stressad och upprepade mest att ”vi behöver mer samarbete inte mindre”. Om samarbete är att avskaffa sin egen valuta men inte få något inflytande över den nya valuta som man går med i så är det en rätt häftig omdefinition av ordet. Björklund försökte sig också på en direkt osaklighet med att anföra Lettland som exempel på att det kan gå illa utanför EU:s valutaunion. Men en viktig förklaring till Lettlands djupa kris är just att landet har låst sin valuta till euron i ett försök att gå med i EMU. Det är just det som även Sverige måste göra om Björklund får som han vill.

Intressantast i debatten var när Ohly klargjorde att folkomröstningen från 2003 kommer att respekteras om det blir en rödgrön regering. Ingen äventyrspolitik med EMU-anslutning kommer att ske då. Björklund däremot kunde bara säga att Folkpartiet vill avskaffa kronan så fort som möjligt, men han kunde inte ge besked om den borgerliga alliansen har någon gemensam politik i frågan. Det är ju ganska anmärkningsvärt att regeringen saknar politik i en så avgörande fråga. Det kräver att EMU blir ett tema i de kommande valdebatterna.

Samtidigt visade en ny sifo-mätning att stödet för EMU bland svenskarna har rasat. Nu leder nej-sidan med 50 mot 39 procent av väljarkåren. Bara för några månader sedan ledde ja-sidan med någon procent. Förklaringen är enkel, folk ser vilken djup kris euron och flera euroländer befinner sig i. Inget blir bättre av att även vi kliver på en båt i sjönöd.

läs även Emil Broberg

2 reaktion på “Stödet för EMU rasar

  1. Jonas skriver:
    Men en viktig förklaring till Lettlands djupa kris är just att landet har låst sin valuta till euron i ett försök att gå med i EMU. Det är just det som även Sverige måste göra om Björklund får som han vill.

    Och detta var också orsaken till att vår krasch i början av 90-talet blev så allvarlig. Då hade ju regeringen Bildt bundit kronan till EMU så gick det som gick, och som sagt, den krisen hade vi inte återhämtat oss från ens när den nya krisen kom 2008.
    De borgerliga förnekar sig aldrig.

  2. Eftersom jag bor i Belgien har jag sett hur priserna gâtt upp sedan Euron infördes i Belgien.Nâr jag flyttade ned till Belgien för 13 âr sedan och tills Euron infôrdes,var de nôdvändiga levnadsomkostnaderna lâgre än vad de är nu.När jag flyttade var det dyrare att leva i Sverige än I Belgien ,men nu är det tvärtom .Det är nu betydligt dyrare att leva I Belgien än i Sverige

Kommentera