Spånt utdelar ett dråpslag

Ibland kommer det inlägg i politiska debatter som ändrar hela debattens förutsättningar. Ibland är argumenten så starka att meningsmotståndarna ger upp och helt enkelt slutar argumentera. Idag verkar ekonomen Roland Spånt ha utdelat ett sådant dråpslag i debatten om hushållsnära tjänster och RUT-avdrag, texten kan avnjutas i SvD.

Nej, det var inga 11.000 jobb som skapades. Detta trots att ledande ministrar upprepat gång på gång att de rödgröna vill ”förbjuda 11.000 jobb” genom att avskaffa RUT-avdraget. Detta trots att siffran okritiskt har upprepats i olika media. Genom ”vanlig enkel matematik” som Bildt brukade säga så leder Spånt i bevis att det nog snarare handlar om runt 1 000 nya jobb till den smått svindlande summan av 800.000 kronor styck. Få, dyra jobb som betalas av vanligt folk och mest gynnar dem med högst inkomster som blir subventionerade. Inte imponerande.

Man skulle kunna tänka sig att de borgerliga partierna omedelbart gick i svaromål och bemötte Spånt. Men det är helt tyst till och med från de mest kaxiga borgerliga bloggare. Helt tyst. Det beror knappast på att de inte har försökt finna motargument. Men även  tystnaden kan säga något. Vad kommer nu då, en ursäkt från Borg och Reinfeldt för att de har spridit rena grova felaktigheter i debatten? Avbön och ursäkter i de stora media och på ledarsidorna? Skulle inte tro det. De lär bita huvudet av skam och försöka fortsätta sprida myterna om RUT-avdragets välsignelse. Det är nästan det enda alliansen har av ”jobbpolitik”.

Istället tävlar de borgerliga om att föreslå hur avdraget ska utökas. Såg att Maud Olofsson vill att vi ska kunna göra avdrag för att någon går ut med vår hund och betalas för det. Ja, jösses. I den offentliga sektorn försvinner viktiga riktiga jobb i tusental i alliansens Sverige. Regeringen är i stort sett passiva när avgörande delar av svensk industri hotas till sin existens. Sedan är ”lösningen” att subventionera att vi ska gå ut med rika människors hundar. Det är inte mycket till framtidsvision för ett utvecklat industriland och kunskapssamhälle.

Läs mer hos Alliansfritt Sverige och Martin Moberg.

9 reaktion på “Spånt utdelar ett dråpslag

 1. Nu är det ju dessvärre så att de där 11.000 har satt sig ordentligt redan hos alls som läser tidningar eller ser på TV och en utredning som visar att den är uppåt väggarna kommer ganska få att läsa eller höra om, av förklarliga skäl. Så det är mycket smart av Alliansen att inte bemöta Spånt. Man har vunnit den här ronden trots att man har fel alltså.

 2. Jag tror dessvärre att rödgrönt folk i stor utsträckning uppfattar borttagandet av RUT vid rödgrön seger vara något dåligt för Sverige. Troligen tänker man ”det gav i alla fall x personer ett jobb”. Folk är inte dumma men man orkar/hinner inte sätta sig in i alla aspekter kring politiken och dess konsekvenser. Hoppas jag underskattat mina medmänniskor här …

 3. Det gäller att klippa ut Rolands artikel och spara. Summera vad som sagts och komma igen med insändare och i debatter längre fram.

  Folk är som sagt var inte dumma.

 4. Spånts artikel borde bidra till att de rödgröna nu går på offensiven istället för att vara så defensiv. Det var Mp som i sitt utspel startade upp denna debatt och på så vis gav borgarna denna gobit. Jag litar inte på Mp. Än en gång så visar det sig att regeringen fuskar med siffror. Ska bli intressant att se/höra fortsättningen, kommer den borgerliga pressen att rätta till siffrorna, eller är det så att de flesta journalister nu använder sig av avdraget, och då kommar de följdaktligen att stötta regeringens siffror, eller vara helt tysta. Jag har i allafall kopierat artikeln och lagt ut den i fikarummet på min arbetsplats samt satt upp den på en anslagstavla.

 5. Hej Fredrik,
  Tack för den vänliga recensionen av Sammanflöden. Uppföljaren ”Sahara” släpps den 23e denna månad,

  mvh

  Jonas

 6. Spånts beräkningar ser ju snygga och prydliga ut. Fast tyvärr(?) så har han gjort ett kardinalfel. Nämligen att kontrollera om siffran på nedersta raden är rimlig. Är den som i detta fall uppenbart orimlig så borde han ha kontrollerat sina beräkningar ett varv till. (Om han vore ärlig, fast han kanske tänkte att ”Äh va f-n, går det så går det. Jag kör”)

  Att siffran är uppenbart orimlig kan man lätt se om man tänker på innebörden av beloppet 800.000:- per helårsantsälld.
  Skattebetalarna skulle alltså betala 800.000:- för varje helårsanställd. Köparen av RUT-tjänsten betalar lika mycket. Det skulle ge att varje helårsanställd inom städbranschen skulle dra in 1,6 miljoner per år -NETTO, efter skatt! I verkligheten är medellönen (netto) för en städare ~150.000:-.

  Antingen så är det nåt som inte riktigt stämmer i Spånts siffror eller så gör städföretagen en astronomisk vinst på sina anställda.

  Vem som helst borde kunna se att den siffran är helt orimlig.
  Fast tydligen räcker det med lite allmänt bollande med siffror och en snygg titel för att folk ska gå helt i spinn och släppa all egen tankeförmåga.

 7. Hej Jonas,
  En viktig delförklaring till att Spånts siffra blir så hög är att han räknar på vad varje nyskapat jobb, inte varje jobb, i branschen kostar. Om du nu kommer fram till att hans resultet är orimligt så återstår en viktig uppgift för dig, bevisa var han räknar fel. Bara att ge sig på uppgiften. Lycka till…

 8. Visst är det en intressant reflektion som Spånt gör men frågan är ju om hans uträkningar är baserade på rätt underlag. Låt säga att städfirman betalar sina anställda 120kr/timme (20k/mån heltid), detta kostar då knappt 160kr/h inkl arbetsgivaravgifter. Låt säga att de vill ha en 20%ig marginal => 200kr/h, inkl moms så blir det då 250kr/h. De 360kr som Spånt räknar på låter väldigt högt. Jag använder inte RUT-avdraget själv men jag gissar att om jag skulle göra det så skulle jag redovisa detta i samband med deklarationen (i maj). Borde man inte mäta effekten av detta först efter folk har deklarerat?

Kommentera