Satsa på inlandsbanan

Då och då är jag helt enig med en borgerlig ledarsida. Idag hände det igen. VK skriver på ledarplats om behovet av att satsa på inlandsbanan. I det är jag helt enig.

För att utveckla Norrlands inland behöver vi investeringar som kan utveckla basnäringarna. Vi behöver pålitliga och miljövänliga transporter. Idag dundrar timmerbilarna i en strid ström ner mot kusten. Mer av det timret borde kunna förädlas i inlandet. Mer av transporterna borde kunna gå på järnväg. Till det kommer att allt tyder på att gruvnäringen kommer att expandera kraftigt de kommande åren. Även det ger tunga transporter som sliter på vägarna. Det finns därför starka argument för att rusta upp både inlandsbanan och tvärbanorna.

Med bygget av Botniabanan och Norrbotniabanan kan även persontranporterna per tåg växa i övre Norrland. Det ger utrymme för matartrafik per tåg även till inlandet till orter som Lycksele och Storuman och pendeltåg mellan Holmsund-Umeå-Vännäs.

Men för att dessa satsningar i Norrland ska bli verklighet krävs det nog en regering som vågar investera sig ur krisen.

En reaktion på “Satsa på inlandsbanan

 1. Hej Jonas

  Kul att du tuffar på.
  Men vart har ditt inlägg om Rut-användningen i Västerbotten tagit vägen.
  Tänkte länka till det after att BT har tittat på förhållandena i Borås.
  F.ö. mycket lik de du presenterade för Västerbotten.

  Ha det bra

  PS
  Kommer du till Västsverige och presenterar boken?

Kommentera