Pensionärer förlorare i alliansens Sverige

Jag läser i bladen att Lars Ohly har lyft upp de äldres situation på Vänsterpartiets kommundagar i Fagersta. Ett förslag från partiet är att utveckla omsorgen för äldre i speciella centra som sysslar både med omsorg och forskning. Jag tycker att det verkar vara ett klokt förslag.

Faktum är att våra pensionärer har fått se många försämringar orsakade av politiska beslut de senaste åren. Landsting och kommuner tvingas skära ner som en direkt följd av regeringens val i den ekonomiska politiken. Det slår hårtinte minst mot äldre som behöver vård och service. Man kan jämföra det med vänsterns politik som satsar mer på kommunerna och som vill göra särskilda satsningar på hemtjänst för de som är över 75 och på att få ner för höga avgifter för hemtjänsten.

Många pensionärer, inte minst kvinnor, lever på mycket små pensioner. De flesta av dem har arbetet hårt ett helt liv, trots det höjer de sällan rösten och protesterar. Denna grupp drabbas nu dubbelt ekonomiskt. Alliansregeringen ger pensionärer högre skatt än de som arbetar. Det är djupt orättvist. De rödgröna partierna har lovat att ta bort denna särbehandling. Nu lovar regeringen samma sak, det kanske de skulle tänkt på när de genomförde dessa orättvisa förändringar?

Pensionssystemet visar nu fullt ut sina svagheter. Under kommande år kommer pensionärer att få kännbara sänkningar av sina pensioner. Det är inte rimligt. Vänsterpartiet var det enda parti som motsatte sig konstruktionen av dagens pensionssystem. Nu får vi tyvärr rätt i att det var oklokt att koppla pensionerna så direkt till utvecklingen på börsen. Istället kunde det gamla atp-systemet har gjorts om. Pensionssystemet måste ses över och rättas till. Det blir Vänsterpartiets sak att försöka få med sig S och MP på det efter valet i höst.

Läs mer i SvD, Expressen och Smålandsposten.

6 reaktion på “Pensionärer förlorare i alliansens Sverige

 1. Sjukt med alla fondförvaltare och deras avgifter, glättiga broschyrer och inte minst deras finsilta besked om 400 kr i flyttningsavgift (senaste utskicket) trots att jag är en totalt passiv person i detta avseende.

  Man förstår att det kostar att förvalta, bevaka, prognosticera och göra statistik men det tycks vara en alltför lönsam verksamhet för de som satts att sköta jobbet. I stort sett flyter de väl bara med floden, d v s börsutvecklingen hemma eller utomlands. Som att tippa Stryktips, men i dagstidningarna får de ofta helsidesartiklar där de smickras för sin ”skicklighet”. Pinsamt och mycket irriterande.

 2. Är överns med dig om att Ohlys förslag är bra.
  Vi är många, 1.7 miljoner pensionärer.
  Ohlys förlag är befriat i från ”gullandet” med pensionärer som om de vore mindre vetande.
  Alliansens löften om skattesänkningar till trots, de har en skatteskuld till pensionärerna som överstiger sänkningen 3 gånger.
  I skrivande stund, ska jag in till stan, nybliven ordf. i PRO-Centrum Borås.
  Vore kul att ”göra något” om du kommer häråt.

 3. Pingback: Bygg med oss! Vänsterpartiets förvalskampanj är igång « Jöran Fagerlund

 4. Forskaren Lars-Olof Pettersson har gjort en utredning för PRO med 18 länder, varav 15 EU länder samt Norge, USA och Australien.

  Forskarrapporten visar att Sverige är det enda land som beskattar pensionärer högre än löntagare. I Finland har regeringen kompenserat pensionärerna för det särskilda jobbskatteavdrag som infördes för några år sedan och nu betalar en pensionär, med en inkomst som motsvarar vad en genomsnittlig löntagare får i pension 1 mindre än en löntagare med samma inkomst. I Danmark är skillnaden 7 % och Norge 6% lägre.

  Men skillnaden är ännu större i andra länder. I Tyskland betalar en pensionär, med en inkomst motsvarande vad löntagaren får i pension, 18 % lägre skatt, i Storbrittanien 11 % och Holland 15 %.

  Våra grannländer har lägre arbetslöshet och när jag senast såg statistik så var Holland lägst i EU med under 4 %, men som synes betydligt lägre skatt för pensionärer.

  ”Välfärdens kärna” som alliansen myntade har blivit en skamligt begrepp.

  Det är dags för RÄTTVISAN ÅTERKOMST! Moderaterna har nu i fyra år byggt klassklyftor, med hjälp av hjälpryttarna i det mörkblå stallet.

  Tag del av rapporten ”Rättvisa skatter – om beskattning av arbetsinkomster och pensioner” av Lars-Olof Pettersson

  Sven-Erik

 5. Hela tanken att ens pension skall avgöras av hur mycket “tur” man har på en spekulativ börs är ju egentligen helt absurd. Här i New York gjorde de ett test. En journalist låtsades köpa helt slumpvis utvalda aktier för 10 000 dollar. En annan lät en professionell mäklare göra samma sak. Ett år senare landade båda på ca. 7 000 dollar. Man kan tjäna pengar på spekulation, om man har tillgång till insiderinformation, men för oss andra är det precis som Gunnar säger, ungefär som stryktipset. Ingen skulle komma på tanken att knyta pensioner till stryktipset, eller det kanske vore något för spel industrin att föreslå?

Kommentera