Om att skriva

Jag fick ett mejl om hur man skriver böcker. Personen som skrev höll på med en bok med fastnade efter 20 sidor och skrev sedan om texten igen och igen. Vad ska man ge för råd? Hur man vill skriva böcker är ju mycket personligt. Men så här tänker jag:

1) Planera
Gör en synopsis och kapitelindelning samt en lista över karaktärerna när du startar. Du kommer säkert att ändra saker under vägen, men utan en plan inklusive ett slut på historien så kör man lätt fast.

2) Fastna inte
Börja inte med att att fundera över varje formulering. Skriv på även när du vet att det inte är perfekt. Det är viktigt att få flyt och bygga historien. Skriva om och justera kommer man ändå att göra massor med gångor efter att man har skrivit ut hela historien.

3) Disciplin
Avsätt tid, tvinga dig själv att skriva. Det går inte att vänta på inspiration, att skriva är att arbeta.

Det funkade för mig, men alla är vi ju olika. När du väl är färdig är det bra med ärlig kritik från personer med olika bakgrund. Sedan är det bara att börja arbeta om texten igen. Men låt den svalna lite för att få distans till den.

Är man klar sedan? Inte riktigt, då återstår det svåraste, att få boken utgiven. Räkna med att bli refuserad flera gånger. Trösta dig med att många framgångsrika författare har blivit det.

2 reaktion på “Om att skriva

  1. Svart kvark du skrev om tidigare tyckte jag var lite seg, 400 s, 150 hade räckt. Blev lite lurad av inslaget i p 1 om boken och författaren. Lite för mycket ältande om missade chanser i livet etc. Intressant bara för Umebor tror jag.

    En annan p1-omtalad bok jag just läst är Yarden. Rätt bra och föredömligt kort. Om att vara behovsanställd i Malmö och med riktigt taskig lön. Känner igen rätt mycket (kontakt med af, akassan och behovsarbetsgivare) även om jag inte alls fått så mycket spö om huvudpersonen i boken. Bra att boken finns för den här typen av arbetsliv kommer att bli än vanligare i framtiden befarar jag.

  2. Jag håller inte med om punkt 2. Ty: genom att skriva bra från början ger man hela texten en smak av kvalitet. Känslan av att skriva bra är en drivkraft när man tar itu med fortsättningen. Låt säga att man har fått fram ett nästintill fulländat förstakapitel. Då har man en rejäl grund att stå på. En avskjutningsramp.

Kommentera