Om att förneka folkmord

Det är ett historiskt faktum att ett par miljoner armenier och andra kristna mördades i ett brutalt folkmord i Turkiet 1915. Det var ett systematiskt utrotande av en hel folkgrupp, en hel kultur. Nu finns bara förföljda spillror kvar i Turkiet av dessa minoriteter. Idag röstar riksdagen om att erkänna folkmordet. Det ser ut som om de rödgröna kommer att rösta för medan moderaterna har vridit om armen på de andra allianspartierna så att även de rättar in sig i ledet och röstar emot erkännandet.

Varför är frågan viktig? Det som gör den så känslig är att Turkiet ännu idag systematiskt förnekar detta folkmord. Den som öppet talar om det i landet riskerar förföljelse och fängelsestraff. Hur skulle vi reagera om motsvarande hände med att förneka folkmorden som utfördes av Hitler eller Stalin eller de mer nyliga folkmorden i länder som Rwanda eller Kambodja? Men i fallet Turkiet verkar goda förbindelser med ett Nato-land och en EU-kandidat vara viktigare än den historiska sanningen och minoriteters rättigheter.

På Newsmill skriver idag Carl Bildt och argumenterar emot att erkänna folkmordet medan Alice Åström från Vänsterpartiet argumenterar för. Märkligt nog lyckas Bildt skriva en hel artikel om ett folkmord utan att nämna det ordet. Han skriver om nödvändigheten av försoning, men hur kan man försonas när ena parten som har begått massmord vägrar kännas vid den historiska sanningen? Nej, det verkar mer handla om krass realpolitik gentemot Turkiet. Direkt parodiskt blir det när Bildt menar att historien ska lämnas till forskarna medan politikerna inte ska slå fast vad som är folkmord. Det kommer från en regering som har gett forum för levande historia i uppdrag att upplysa om kommunismens brott. Ett uppdrag som forumet bland annat har använt till att angripa Jan Myrdal för dennes bisarra försvar för Pol Pot regimen som begick folkmord i Kambodja. Var finns konsekvensen?

I EU-parlamentet arbetade jag mycket till stöd för armenier och assyrier/syrianer som förtrycks i dagens Turkiet. Ofta gjorde jag det i gott samarbete med borgerliga politiker, inte minst kristdemokrater. Idag lär deras partivänner i riksdagen rösta emot att erkänna det folkmord som de kristna i Turkiet utsattes för. Det måste kännas märkligt.

5 reaktion på “Om att förneka folkmord

 1. När jag var i Turkiet i höstas fick jag intryck av att många av de människor jag träffade, kände sig utsatta för en anti-Turkisk kampanj från europeiskt håll, med syfte att försvåra landets inträde i EU. De flesta jag känner i och från Turkiet är fullt medvetna om landets historia, och det faktum att Turkiet, precis som praktiskt taget alla andra nationalstater, har en hel del mycket obehagliga inslag i sin histora. Men för dem handlar debatten om folkmordet på armenier inte om historia, utan om nutid, och om hur Européer och icke-muslimer idag gräver upp allt de kan hitta för att få Turkiet att framstå som en stat som inte duger till att vara med i EU. Jag tror det är så många ser det, och just därför är tidpunkten för denna debatt om folkmordet på armenier olycklig. Jag vill citera en av mina vänner som sa “visst, Turkiet har en delvis våldsam historia, men vilket land i EU har inte det? Om vi turkar erkänner folkmord, när skall andra Europeiska länder erkänna brott som kolonialism, slaveri, för att inte tala om allt förtryck av minoriteter som pågått, och ännu pågår, överallt i Europa?” Jag tror vi måste erkänna att vi Européer (och i detta begrepp inkluderar jag Turkiet eftersom jag anser att landet är och länge varit en del av vårat gemensamma kulturarv) har en i stora delar mycket grym, omänsklig, och ibland rent mardrömslik historia. Det är i denna kontext vi måste se på folkmordet, och detta är, om något, bara ytterligare ett argument för ett turkiskt medlemskap i EU. Jag är ingen varm EU anhängare, men jag tror att vi inom ramen för EU har tagit viktiga steg för att se till att vår europeiska framtid inte blir lika blodig som vår historia. Låt oss därför debattera folkmordet på armenier som en del av vår europeiska historia, låt oss dra lärdomar från vad som skedde, men vi måste akta oss så att denna debatt inte framstår som anti-turkisk. Kanske bör vi även belysa den turkiska historiens ljusa sidor. Den vän som jag nyss citerade är av judisk börd – hans familj flydde en gång i tiden till the Osmanska riket, ifrån det förtryck de utsattes för i det katolska Europa.

 2. Pingback: Claeskrantz.se » Politisk humanism eller realism i utrikespolitiken

 3. Även om jag tycker att sanningen ska fram känns det aldrig bra att en regering ska bestämma vad vi ska tycka. Lika fel som det är att Forum för levande historia en existerar, tycker jag att det är att bestämma vad sverige erkänner och inte erkänner. Var går gränsen?

  Svår fråga. På sätt och vis.

 4. Det sjukt att man rösta om ett mord…Det man kan inte göra ..Det gäller fakta och ansvar och samvete…Och klara bevis med klara saker om allt…

  Kan man rösta om folkmord??eller fakta är fakta??.Hade Bildt rätt eller fel????…Rättvisan behöver fakta och bevis och varför????….

  Fast att det finns 28 FN:s resolutioner mot Israels brott och terror…..Israels ockupation ,brott och terror mot folkrätten, mänskliga rättigheter och internationell rätt går vidare med hjälp och stöd från olika demokratiska länder….USA fick använda Veto 37 gångar mot Palestinas rätt och rättigheter i FN….Israels krig mot Irak, Libanon och Gaza med krigsbrott med förbjudna vapen var med hjälp av USA och UK med EU….FN var helt tyst och –vet inte något–….Hat och hot mot Iran nu..Fast att Israels kärnvapen är 200 atombomber med världens förbjudna vapen…

  När ska världen erkänna och fördöma USAs ( mot svarta och indianier och olika länder) och Israels med UKs folkmord,brott och krigsbrott med ockupation av Palestina ??…..

  När ska västvärlden stoppa USAs ,Israels och UKs brott och terror mot arabvärlden????

  Varför gick det fort med –Turkiets folkmord–Och man har ingen bevis och inga fakta….???.

  Politiken och media är maktens vapen….Media styrs av politiker och de som vill förvräger och mörklägger fakta och folket vet inget om…..
  Jag vet att folket vet inte mycket om Palestina..Aftonbladet har visat och skrivit bra om Palestina och en stor del media har förvrägat och mörkläggat fakta mot Palestina och för Israel…Israels politik är ockupation, mord,våld,förtryck, krig och bosättningar med krigsbrott m.m…Som skapar hat ,rasism, hot och terror… Israels politiska mord-Mossad- skapar mord mot Israel.Tänk att varje man från Palestina dör ,har han stor släkt och några kommer att hämnas på Israel.. I Europa får man inte kritisera Israel men många försvara Israels brott och terror…Det kan skapa mycket hot, hat och rasism…När man dödar min fru och man tar mitt hem och mark då är jag som ett helvete mot alla som gör så..Israel måste vakna…vakna….Och gör fred nu och betala alla ersättningar nu..USA ska betala för alla brott och krigsbrott också..FN måste vakna..vakna…..FN styrs av USA, sa f.d. FN:s chef Butros Ghali….Så stoppa AIPAC i USA och Israel nu..Tack till alla som är rättvisans män och kvinnor i världen..

  Det är sjukt!!!..Med fakta ska man fördöma folkmord….
  Man kan inte rösta ..kan man säga att 57% tycker att det är mord och 40% tycker att det är inte mord och 3% vet inte om….???..
  Detta är rent sjukt…..Och man säger inget om USAs folkmord mot svarta och indianier…Och Israels folkmord och krigsbrott med USAs och Israels förbjudna vapen…
  Världen kan inte förstå politikerna som skapar själva brott och krig,,,,,Politikerna och media ska visa till folket alla fakta och inte förvräger och inte mörklägger fakta….
  Politikerna gör så med media för att de vill inte förlora makten…..Folket måste veta alla fakta , politiker och media..

Kommentera