Kör Ohly över Sahlin och Wetterstrand?

De senaste dagarna har jag kunnat se en tydlig trend i borgerliga angrepp på de rödgröna partierna. Det framställs som om det är Vänsterpartiet som dikterar den rödgröna politiken på område efter område. Det gamla vänsterspöket dammas av och den förfärliga hotbilden av Vänsterpartiet vid makten målas upp. Insändarna i lokaltidningarna med den här inriktningen har varit näst intill dagliga den senaste tiden. Det kan gälla RUT-avdrag eller utrikespolitik. Ett exempel är VK igår med mitt svar idag.

Jag önskar förstås att de borgerliga hade rätt, men helt sant är det inte. Den rödgröna politiken är riktiga kompromisser mellan tre partier och Vänsterpartiet har lyckats sätta avtryck på flera viktiga område, mer än vad många hade trott. Men bilden blir lite parodisk när det påstås att S och MP inte skulle ha så mycket att säga till om. En orsak till att bilden kan ges kan dock vara vänsterpartiets tydlighet i debatten den senaste tiden. Hans Linde (V) har varit de rödgrönas lysande stjärna i flera viktiga utrikespolitiska debatter. I frågan om RUT-avdraget har partiet självklart tagit sin plats i debatten.

Jag hoppas att den borgerliga strategin fullföljs. Jag ser verkligen fram emot att vi i vänstern hamnar i debattens fokus. Det kommer att ge oss möjlighet att förklara hur vår politik verkligen ser ut, något som många, inte minst de som angriper oss, ofta inte känner till. Det ger oss också möjliget att lyfta fram det rödgröna samarbetet.

I dagens VK är det också en artikel om min nya bok ”Sahara” som släpps till veckan.

4 reaktion på “Kör Ohly över Sahlin och Wetterstrand?

  1. När Folkpartiet hade sitt riksmöte förra helgen, återuppstod Joe McCarty, kommunistjägaren i Amerika från 50-talet, när Björklund använde sig av samma politiska taktik som McCarty, genom att skrämmas med Ohly, och nu fortsätter Sandström, centerpartisten med samma politiska lögner, och varnar för vänsterpartiet. Alliansen är verkligen desperat, men svenska väljare är nog kloka och genomskådar den skrämseltaktiken i kampen om väljarna.

  2. Man måste ha i åtanke att (Bonnierstyrda) medier gör allt för att demonisera vänstern. Kommunistspöket du talade om väldigt omskrivet just nu. Högern darrar inför jämnlikhet, arbetsrätt och rättvisa. Det är i alla fall underhållande!

  3. Jag tror inte vänstern skrämmer särkskilt många av de gränsöverskridande väljarna. Däremot tror jag paret Sahlin & Lundby/Wedin gör det i mätbar omfattning. Osund systerskaplighet även om Sahlin i sak gör rätt väl ifrån sig numera enligt min mening. Den senare gör nog bäst i att vara totalt tyst också fortsättningsvis. Det är ett rätt högt pris för löntagarna när arbetslösheten är hög och bemanningsföretagen sätter anständighetsvillkoren.

  4. I Norge var det nok tilløp til slike borgerlige angrep på Sosialistisk Venstreparti og de rødgrønne før valget i 2005, og i den grad de var vellykka var førte det kanskje til at SV fikk mindre oppslutning og Arbeiderpartiet mer. Men siste åra derimot, har det vært mye vanligere at de borgerlige, særlig KrF og Venstre, har kritisert SV for at partiet har fått for lite gjennomslag i regjeringa, naturlig nok helst på områder (for eksempel miljøpolitikk m.m.) der de er mer enige med SV enn med Arbeiderpartiet. Og faren er vel at det også i Sverige vil bli slik at regjeringas politikk i stor grad blir identisk med Arbeiderpartiets/Socialdemokratarnas, og at Vänsterpartiet (og kanskje Miljöpartiet) vil få like lite gjennomslag for sine synspunkt som Sv og Senterpartiet har hatt.

Kommentera