En eftermiddag med Adaktusson

Idag har jag bytt ut flyttbestyren mot två möten av olika slag. Först en lunch med Aron Etzler, redaktör för Flamman. Det är alltidlika intressant att prata med Aron. Det blev förstås en del talat om det politiska läget och det rödgröna samarbetet. Vi var nog ganska eniga om en del saker som att Vänsterpartiet faktiskt börjar bli mer intressant i media som parti tack vare det inflytande över sakpolitiken som utformningen av det rödgröna samarbetet ger. Det är också uppenbart att det är en borgerlig strategi att försökas ”skrämmas” med att Vänsterpartiet och Ohly har stort inflytande i det rödgröna samarbetet vilket tyvärr inte riktigt alltid är sant. Men intressant nog stärker den borgerliga kritiken Vänsterpartiet och bidrar till att de interna kritikerna mot samarbetet tystnar allt mer. En annan, ännu viktigare, iaktagelse är att det rödgröna samarbetet får allt större konsekvenser på basplanet där murarna mellan partierna rivs som aldrig förr. Istället för konkurrens mellan partierna blir det mer utrymme för möten och att man tar intryck av och lyfter fram varandras argument. Det märks inte minst bland bloggarna. En av de stora vinnarna i det rödgröna samarbetet kan bli den socialdemokratiska vänstern som plötsligt har nya möjligheter till framgångar och allianser.

Efter lunch med Aron for jag till TV8 och en inspelning av Lars Adaktussons program. EU-kommissonären Cecilia Malmström var huvudgäst medan jag och Cecilia Stegö Chilò var någon sorts utfrågare och sidekicks. Debatten berörde främst frontex och EUs flyktingpolitik, krisen för EMU och euron samt de demokratiska problemen med EU-kommissionen. Trots våra olika åsikter i sakfrågorna så blev det ett ganska vänligt samtal. För den som vill se programmet så sänds det klockan 22 i TV8 imorgon tisdag. Roligt att få vara med på ett hörn även om jag kände mig lätt ringrostig.

3 reaktion på “En eftermiddag med Adaktusson

  1. Hej,
    Det gick väl bra för dig, och håller med om att samtalet var vänligt, alltför vänligt enligt min åsikt

  2. Brukar aldrig titta på 8:an. Men nu var du med och då var det värt ett undantag. Håller med att det gick bra för dig. Men programupplägget där Adaktusson hög grad surfar på sina gäster är jag tveksam till. Och 2 EU-förespråkare (kanske t.o.m. 3 med Adaktusson) och en mot är ingen imponerande jämvikt.

  3. Jag tycker du var skötte dig föredömligt hos Adaktusson! Påläst, vänlig och förmågan att kunna ge beröm till en politisk motståndare.
    Jag tror att folk i allmänhet är ganska trötta på politiker som i deras ögon bara hackar och skäller på varandra.
    Du har en otrolig förmåga att få fram ditt budskap utan att låta som om du kan och vet allt! Vänsterpartiet tjänar på att lyfta fram sådana politiker, jag tror att vi tyvärr ibland har en stämpel på oss att vi alltid kan och vet allt bäst! Fler som dig Jonas, och vi blir oslagbara:)!

Kommentera