Det ser bra ut

Dagens SIFO-mätning ger anledning till lite hopp inför valet. Visst, den rödgröna ledningen är inte enorm, men tydlig. Men det finns några andra trender som bekräftas som är viktiga inför valet.

Sverigedemokraterna sladdar allt mer och hamnar nu under spärren. Det som såg ut som ett genombrott i höstas ser nu allt mer ut som om det var en tillfällig topp. Partiet tar sig inte in i den seriösa politiska debatten. När de backar opinionsmässigt blir de ännu mer ointressanta för media och får förlorarstämpeln, det kommer inte att hjälpa dem. De är hänvisade till desperata utspel och ren rasism. I ett val som kommer att handla om arbete, miljö och välfärd så  kommer det nog inte att hålla när det väl gäller.

Moderaterna går mycket starkt. Problemet för alliansen är att de samtidigt är på väg att äta upp sina alliansbröder. Både C och KD befinner sig runt eller under 4%-spärren. De måste profilera sig själva. Men intrycket blir att allianspartierna allt mer spretar åt olika håll medan de rödgröna enas om en gemensam politik. Maud Olofsson vill subventionera att vi går ut med rikas hundar medan Reinfeldt säger nej till samma sak. Så kommer det att låta i allt fler frågor framöver.

De rödgröna lever högt på Miljöpartiets strålande siffror. De är det nya partiet för den progressiva unga medelklassen i storstäderna medan Socialdemokraterna har stora problem med samma grupp. För Vänsterpartiet ser det stabilt ganska svagt ut, som förra valresultatet. Men vi är på säkert avstånd från spärren. Den goda nyheten för vänstern är att partiet med inflytandet över den rödgröna politiken allt mer kommer ut i sakpolitiken och gör det bra. På lite sikt kan det ge resultat.

Läs mer i SvD, Sydsvenskan, DN och Aftonbladet.

Jag har fått en hel del intressanta mothugg här på bloggen i frågan om erkännandet av det armeniska folkmordet. Argumentet som framförs att det inte är riksdagen som ska skriva historia. Jag håller med om det, frågan om folkmordet på armenierna ska vara ett mycket ovanligt undantag från den huvudregeln. Varför? För det första förnekas detta folkmord aktivt av Turkiet. Den som i landet säger sanningen om detta bestialiska folkmord förföljs och förtrycks. Det är alltså en även en dagsaktuell politisk strid. Denna strid förstärks av att Turkiet vill in i EU, något som jag i princip stöder. Men det går inte att låta ett land komma med i EU om det förföljer de som säger sanningen om ett folkmord och om landets styrande själva aktivt ljuger i frågan. Därför är det motiverat med ett undantag.

Till det kan läggas att när Bildt och andra framför argumentet om att riksdagen inte ska skriva historia så hycklar de. De inte bara gör samma sak, de inrättar en speciell myndighet som ska sprida den fastlagda historisynen och som till och med angriper enskilda medborgares åsikter om historien. Lite intressant är det ju också att Reinfeldt nyligen var för ett erkännande av folkmordet.

Märkligast i det hela är Turkiets fullständigt hysteriska motreaktioner. De har sina historiska förklaringar. Men i sig leder de bara till mer debatt och kunskap i frågan vilket nog är bra.

7 reaktion på “Det ser bra ut

 1. Pingback: Högerextremister utanför riksdagen i opinionen | Svensson

 2. Hej Jonas
  En liten kommentar för att störa ditt glada morgonhumör. Jag har precis skrivit en minianalys som jag skickat ut inom mitt eget parti med exakt samma rubrik du hade ovan. I februari hade SD 4,77% i snitt hos de sju opinionsinstituten och låg i stort sett stilla i opinionen. I endast två låg vi under 4,0 nämligen Demoskop och Sifo. I mars har endast dessa institut kommit med siffror än så länge. I båda har vi gått fram (+0,45% i genomsnitt) och i Demoskop kom vi åter över riksdagsspärren. Detta utan någon mer omfattande utåtriktad verksamhet alls från vår sida. Vi känner oss faktiskt väldigt nöjda och inte det minsta desperata 🙂 Hoppas du får en bra dag, nu skall jag ut i det fantastiska skidvädret i Stockholm.

 3. Hej Jonas! Välkommen tillbaka på den svenska politiska arenan. En fråga: Det är inte någon tvekan om att de rödgrönas vallokomotiv f.n är Maria Wetterstrand. Hon har go. Sahlin ser bara trött ut. Ohly ser ut att bli en bra sekundant. Men vem ska utman Reinfeldt? Som statsministerkandidat? Jag tycker att det rödgröna blocket ska lansera Maria. Hur ser du på den möjligheten? Jag är gammal broderskapare och vet ju hur segt det är bland S-topparna, men det här ju en ödesfråga. 4 år till med alliansen och välfärdsdrömmen försvinner som ett töcken i fjärran. Lycka till i valrörelsen för din egen del.

 4. Det är nog bäst att sverigedemokraterna lämnas utanför. De skulle säkert ha svårt att komma överens med övriga partier och sköta det politiska arbetet på ett oprofessionellt sätt. Precis som Ny Demokrati gjorde. Invandrarfrågan är redan stadgad i lag och skulle de försöka väcka den frågan i riksdagen så blir det nerröstat. Övriga frågor skulle de gäspa sig igenom då det inte är deras grej. Som alla andra missnöjespartier blir de nog en kortvarig historia.

 5. Jag är visserligen verksam inom SD sedan relativt kort tid. Varför? Jo, för inget annat parti har antytt någon lösning på följande matematiska problem:

  År 2009 byggdes det ca 15.000 nya lägenheter i Sverige samtidigt som 100.000 utlandsfödda invandrade. För 2010 ser prognosen ut på liknande sätt. Även Sverige har begränsade resurser, som kommer att ta slut om inte balans skapas mellan tillgång och efterfrågan.

  Till Niklas: Ja, invandringen är baserad på gällande lagstiftning. SD har inget behov av att söka ändra på den. Blott att kräva att den existerande lagstiftningen även tillämpas.

 6. Jag tycker ocksâ det är bra att Sveriges riksdag för ett erkânnande av folkmordet pâ armenierna.Det visar pâ att dom inte anser att alla människor är lika värda.Naturligtvis hâller jag med om att dom inte ännu borde fâ bli medlemmar i EU.Jag tycker att Turkiet aldrig ska bli medlem i EU eftersom jag är motstândare till EU och tycker att Vänsterpartiet borde ha kvar kravet om att lämna EU.

Kommentera