Debatt om Afghanistan

Igår eftermiddag debatterade jag Afghanistankriget på Umeå universitet. Vänsterns studentförbund och den moderata studentorganisationen arrangerade. Ett hundratal åhörare var på plats i Lindellhallen när jag bröt åsikter med Edward Riedl, moderaternas förstanamn i Västerbotten inför riksdagsvalet. Själva debatten tycker jag blev rätt bra och tydlig. Dessutom genomfördesden utan allt för många griniga slängar även om Edward flera gånger utnämnde mig och andra till vänster till mindre vetande. Lite störande är det också att Riedl under och efter debatten påstår att jag säger saker som jag inte har sagt som att ”inget har blivit bättre i Afghanistan” eller att ”Afghanistankommittén vill att all utländsk trupp dras tillbaks”.

Det som slog mig mest är krigsanhängarnas totala brist på strategi för Sveriges deltagande i kriget. Vi ska delta av moraliska skäl, men någon rimlig plan för vad vi ska uppnå eller hur kriget ska ”vinnas” finns inte. Riedl var också helt ointresserad av politiska lösningar med förhandlingar för att vinna över delar av talibanerna till en politisk process. Han kunde inte heller sätta någon bortre tidsgräns för hur länge vi ska delta i kriget. Utan tanke på hur eller när kriget ska vinnas så kan det bli ett långt militärt äventyr för Sverige. Den roligaste vändningen i debatten tycker jag var när Riedl först slog fast att inget ekonomiskt pris var för högt för ett enligt honom rättfärdigt krig. I nästa vända av debatten medgav han att Sverige skulle tvingas lämna Afghanistan om USA gjorde det. Principerna räcker så länge vi kan hänga på USA i kriget.

På kvällen hade jag ett trevligt möte med Vänsterpartiet i Vindeln.

6 reaktion på “Debatt om Afghanistan

 1. Att högern lägger ord i vänsterns mun är knappast något nytt. Om man kritiserar Israel är man antisemit, om man tycker att Afghanistan är en kattastrof får man höra bland annat det du beskriver här ovann.

  Kritiserar man högern nedskärningar i välfärden heter det att man skräms och vänsterpropaganda.

  Nu vill jag att det synas, lögnerna kommer faktiskt från höger.

 2. Pingback: När ordförande Li tog makten

 3. Okej

  Anledningen till min fråga är att det hade varit väldigt intressant och höra debatten mellan er. Dels för att du är en väldigt duktig debattör men också för att det är en intressant fråga. . Kollade på vänsterns studentförbunshemsida där fanns inget alla fall. Framtiden får väl utvisa. Vore bra om du kunde lägga ut en länk på din hemsida ifall du får reda på var den finns.

  Allt Gott
  Lasse

 4. Synd att man missade den debatten. Där får man för att man inte läser lokaltidningarna särskilt noga…

  Ingen förklaring erbjöds till varför vi skall tro att vi kommer att vinna, gissar jag?

Kommentera