(C)vek eller revolt?

I slutet på mandatperioden ser det ut som om Centerpartiet knakar i fogarna. För många centerpartister har medverkan i alliansregeringen och nyorienteringen av partiets politik varit en prövning. Nu väntar avgöranden i riksdagen i frågor som många centerpartister känner starkt för, uranbrytning och att tillåta bygge av nya kärnkraftsreaktorer. Regeringen riskerar förudmjukande nederlag om fyra borgerliga ledamöter byter sida och, liksom i frågan om folkmordet mot armenier, röstar med den rödgröna oppositionen. Centerpartiet sitter i en rävsax. Om de rättar in sig i ledet och röstar med regeringen kommer svekdebatten att följa dem i hela valrörelsen, inte minst i län som Jämtland och Västerbotten där uranbrytning planeras. Om flera ledamöter revolterar och röstar efter sin övertygelse så är det öppen splittring i riksdagsgruppen, något mycket ovanligt.

Själv hoppas jag naturligtvis på att ett antal Centerpartister ska stå upp för miljön och en modern energipolitik byggd på förnyelsebar energi. Vi har nu en unik möjlighet att bygga ut energikällor som vindkraft och bioenergi och att i god ordning stänga ner gamla reaktorer när alternativen är utbyggda. Alternativet är att satsa på dyr och osäker kärnkraft. Ett energislag som ändå kommer att behöva fasas ut så småningom. Med kärnkraften kommer den miljöfarliga uranbrytningen som ett brev på posten. Jag ser hellre vindsnurrorna resas runt om i Västerbotten än att ta miljörisken med uranbrytning.

I media sägs det att det kan bli avgående riksdagsman Sven Bergström (C) från Hälsingland som i praktiken kan avgöra kärnkraftens framtid i Sverige med sin röst. Jag känner Sven som en principfast och klok person. Bland annat röstade han emot Lissabonfördraget i riksdagen. Att han skulle vilja skriva in sig i Sverigs politiska historia som den som såg till att ny kärnkraft byggdes tvivlar jag starkt på.

Läs analys i SvD och ett rödgrönt inlägg på Brännpunkt  eller Aftonbladet med debattsida

samt bloggen Dagbok mot atomkraft.

4 reaktion på “(C)vek eller revolt?

 1. Ja, du har nog rätt som så ihärdigt hävdar att man ska ge tusan i kärnkraften så fort det bara går och omedelbart säga nej till sökande av uran och ev brytning. Jag har dock trott på en renässans för den typen av energi. Osäker som vanligt …

  Man noterar att Maud O och Lena E i media betonar JAGET markant numera (DN idag t ex). Just de har gjort dittan och dattan. Det är nytt, i Sverige brukar ju de verkligt duktiga ligga lite lågt med sån retorik för att istället tala om lagarbete, typ. Det är inte fel att göra som de men jag föredrar folk som ligger lite lågt. Verkar man för bra saker så går nog det fram med tiden ändå.

 2. Centerpartiets källor har varit landsbygdens folkrörelser. Den förankringen verkar C-ledningen riskera för att nå in i storstäderna med ett typiskt moderat marknadsprogram. Det klarar ju moderaterna av egen kraft. Vem behöver då Centerpartiet? Överger man dessutom den profilfråga som förde Fälldin till statsministerposten då är läget illa för C. Risken att partiet hamnar under 4 % spärren är uppenbar. Det begriper nog inte Maud Olofsson och kanske, kanske innebär det att vi slipper se hennes bukter och finter och kråmanden inför massmedia. Man kan ju alltid hoppas.

 3. Jag känner mig djupt bedrövad. Jag trodde på de centerpartister som skrivit motioner om Nej till uranbrytning, att de faktiskt menade allvar. Men idag så hände det som jag inte trodde kunde hända. Centerpartiets svek glesbygdens befolkning, miljön, klimatet och livsvilkoren för oss alla i Norrlands fjällkommuner. Centerpartiets riksdagsmän, bl.a Sven Bergström och Birgitta Sellén, Sofia Larsen, Per Åsling och Staffan Danielsson från Jämtland, Annika Qarlsson och Ulrika Carlsson från Skövde, Johan Linander. De hade alla skrivit motioner om översyn av minerallagen och om att stärka det kommunala vetot redan i uranprospekteringsskedet, och då röstar man emot sina egna motioner. Vilka signaler ger det? Jo, ingaen kommer att lita på Centerpartiet efter denna dag? Centern behövs inte. Nu åker ni ut ur Riksdagen, och ingen kommer att sakna er. Ni behövs inte längre.

 4. Ulf Hjertén:
  Jag tror inte att någon karriärmedveten centerpartist idag vågar nämna Torbjörn Fälldins namn.
  Gunilla Jönsson:
  Instämmer fullständigt. Det här beslutet går rakt emot allt gott (decentralisering, miljömedvetenhet) centerpartiet stått för tidigare.

Kommentera