Sviker regeringen folkrätten?

I dagens GP skriver socialdemokraterna Åsa Westlund och Jens Orback en viktig text om folkrätten, EU och Västsahara. Västsahara ockuperas sedan 1975 helt olagligt av Marocko. Befrielserörelsen Polisario arbetar för landets självständighet som en demokratisk nation bland andra. Hundratusentals saharier lever i landsflykt.

Trots den olagliga ockupationen så är det flera EU-länder, med Frankrike i spetsen, som av ekonomiska och politiska skäl skyddar Marockos intressen. Detta avspeglas i EU:s ljumma politik för folkrätten i detta fall. EU sätter ingen press på ockupanten Marocko. EU har till och med ett fiskeavtal som låter Marocko sälja rätten att fiska i det ockuperade Västsaharas vatten till EU. EU:s skattebetalare betalar på så vis för ockupationen och erkänner den de facto. Nu ska fiskeavtalet upp till ny prövning i EU-parlamentet. Glädjande nog har parlamentets jurister satt ner foten och klargjort att avtalet strider mot folkrätten.

Vid den förra behandlingen var jag ledamot i EU-parlamentet och mycket engagerad i frågan. Jag var en av dem som talade emot förslaget i plenum och hela vänstergruppen röstade förstås emot det. Faktum var att Sverige då var det enda land som stod upp för folkrätten i rådet och i parlamentet var det ingen svensk som röstade för avtalet om jag minns rätt. För en gångs skulle var Sverige en tydlig röst i EU som stod upp för demokratiska principer även då andra i EU svek.

Nu tyder mycket på att den svenska regeringen med handelsminister Björling (M) i spetsen vill svika Västsahara och folkrätten. Det vore i så fall mycket illa. En rödgrön regering skulle säkerligen gått motsatt väg, stått upp för folkrätten och förhoppningsvis erkänt Västsahara som självständig nation.

För mig blev hela den förra debatten och beslutet om fiskeavtalet inspiration till kriminalromanen ”Sahara” som har ockupationen som bakgrund. Innan jag skrev boken reste jag i de ockuperade delarna av Västsahara och såg förtrycket med egna ögon. Sahara ges ut på H-ströms förlag och släpps i bokhandeln den 23e mars. Har ni vägarna förbi Café Pilgatan i Umeå så är ni välkomna på släppmingel 18.30 den dagen.

andra bloggar i samma ämne: Konstapel Bastian och Natasa Mirosavic

8 reaktion på “Sviker regeringen folkrätten?

 1. Pingback: Eva-Britt har som mål att göra jämställdhetsutskottet till EU-parlamentets viktigaste utskott « Jöran Fagerlund

 2. Hej Jöran,
  Jag har haft lite problem med det tekniska senaste tiden. Ska be att någon som begriper bättre tittar på det…

  Ha det gott och grattis till framgångarna med bloggen!

  Jonas

 3. Bra skrivit igen.Naturligtvis mâste Sverige oavsett politiskt styre stâ upp för folkrätten.Naturligtvis mâste Vâstsahara bli erkänt.Eftersom stora länder och dess fôretag vinster är viktigare en människor sâ kommer inte Eu att erkänna Västsahara som en självständig nation.
  Jatg hoppas att jag kan fâ tag i din bok Sahara.

 4. till Krister,
  Jag tycker att Vänsterpartiet har en bra Kubapolitik. Tydlig kritik mot bristen på demokrati i landet men samtidigt ett erkännande för det positiva som uppnåtts på flera andra områden. Vänsterpartiet har inget bilateralt partiutbyte med det styrande partiet på ön men är för dialog mellan Kuba och andra länder och att blockaden ska hävas.

  mvh

  Jonas

Kommentera