Slipsrazzia

När jag satt i EU-parlamentet brukade jag för det mesta ta på mig en slips när jag talade i plenum, annars lät jag slipsen hänga i garderoben. Till de flesta möten gick jag utan slips. Nu har jag kanske på mig slips en gång per år när jag tycker att situationen kräver det. Men i grunden känns det som en ganska märklig utstyrsel.

I Umeå har busschauffören Torbjörn Vendestad blivit avstängd från jobbet utan lön för att han inte bär slips. En slips som dessutom inte syns eftersom chaufförerna måste ha en tjocktröja på sig i kylan. Vad är det för stelbenta paragrafryttare på bussbolaget? Hur kan man lägga sin tid och energi på slipsrazzior? Visst ska en chaufför ha arbetskläder och se någorlunda proper ut, men slipstvång? det hade vi som sagt inte ens i EU-parlamentet. Där hade vi å andra sidan makt, ingen skulle drömma om att läxa upp oss för hur vi var klädda. Det är kanske det som är skillnaden, makten över sitt eget arbete.

Hoppas Torbjörn står på sig och att bussbolaget lägger sitt krut på något viktigare som att transportera sina passagerare bekvämt, i tid och miljövänligt.

Läs mer i Aftonbladet, VK och VF.

2 reaktion på “Slipsrazzia

  1. Swebus, numera Nobina med grön logga, har också jag haft trassel med. Har dock jobb på två andra bussbolag i Sthlm så jag klarar mig. Numera tror jag aldrig på vad som sägs från ansvariga där t ex var artikeln i VK skriven av några vänsterpartister mycket glädjande och troligen helt korrekt. Då och då kommer rapporter i media om läget. Umeå kommun har viss del i skulden då man köper trafik utan att ta någn hänsyn till personalens arbetsmiljö. Alla jobbar ju i praktiken åt Umeå kommuns skattebetalare.

Kommentera