Orkan i vattenglaset

Jag har haft turen att stöta på KG Abramsson från Vilhelmina vid frukosten på hotell Uman i Umeå flera gånger det senaste året. Vi brukar bägge vara tidigt uppe. KG och jag brukar byta några ord om länet, politiken och hur det går att förena familjeliv och politiska uppdrag. På mig ger KG inte bara intrycket av att vara en vänlig man, han verkar dessutom vara norrländsk eftertänksam.

Just på grund av detta intryck av KG så blir jag lite förvånad över vad han sagt, och ännu mer över reaktionerna på det, på ett kommunfullmäktigemöte i Vilhelmina. KG ska ha sagt sig vilja ”remma upp” kommunens centerpartistiska kommunalråd. För mig låter hela uttrycket ålderdomligt, men tydligen ska det innebära fysisk bestraffning. Det är klart att det inte var så klokt sagt. Strax efter fadäsen förklarade KG att det var ett misslyckat skämt och han bad om ursäkt. Bra så? Ja, jag tycker det. Ibland kan vi säga och göra korkade saker, det gäller nog oss alla. Men ingen är skadad och inga ben är brutna. Kanske vi skulle kunna gå vidare? Icket, plötsligt framställs stackars KG som rena våldsverkaren av en del inom den borgerliga alliansen. Han hamnar som första nyhet på DNs webbsida.

Kom igen nu, lite proportioner vore fint. Dags att gå vidare…

Läs mer i VK, Expressen och VF

4 reaktion på “Orkan i vattenglaset

 1. Som född och uppvuxen i Vilhelmina kan jag ha en viss förförståelse för KG:s attityd & agerande. Han har ju varit idealet för hur en man i ledande politisk ställning får bete sig, särskilt i inlandet. Könstillhörighet har varit överordnad klass- och partitillhörighet. Det gäller ännu och visar sig i hur vi förhåller oss till varandra som kvinnor och män.I fallet KG blir det uppenbart hur vikigt det är att vi inte blundar för könsmaktordningen (genusfrågan) även i de hetaste debatterna.

 2. Hej Erik,
  Där har du onekligen en poäng. Efter att ha funderat mer på saken så blir jag tveksam. Om KGs förflugna ord är uttryck för en mer allmän hållning, medveten eller ej, mot kvinnor, så blir saken helt annorlunda. Då är det något som bör lyftas fram i ljuset och bekämpas. Men jag retade mig väl på de hysteriska proportionerna och motreaktionerna som det hela fick,

  allt gott

  Jonas

 3. Nej, man kan inte säga ”remma upp” någon i debatt och inte utanför heller. Det är ett uttryck för en gammaldags patriakal ordning där husbonden hade rätten att tukta sina underlydande. Och det förhållandet avspeglar sig även mot en könsordning och rest från en generation som inte är särskilt avlägsen där frun kunde få lite stryk…och barn för den delen.
  Trots att det är din vän/bekant så får han vackert skämmas. Och att borgarna tar tillfället i akt att yla mot skyn är naturligt. Men det finns väl fler bilder som anävnds och som inte känns alldeles i takt med tiden..fast jag just nu inte kommer på någon, bara känslan av att ett rikhaltigt språk har många sorters rester..

Kommentera