Kul att få fel

Ibland känns det bra att få fel. Jag trodde på de mediarapporter som sa att Birgitta Ohlsson (FP) inte kunde bli ny EU-minister för att hon hade varit för frispråkig och har gått emot sitt parti i bland annat FRA-frågan. Idag blev hon ändå utsedd. Det tycker jag är bra. Inte för att jag kommer att dela hennes syn på EU. Men det var ju inte heller att vänta. Det jag gillar med Birgitta Ohlsson är att hon emellanåt har satt sina principer före lojaliteten med sitt parti. Det tror jag är sunt. Den andra orsaken är att hon verkar vara något så ovanligt som en riktig liberal i Folkpartiet, sådant får man vara tacksam över i dessa dagar. Kul med någon som är har en progressiv syn på och kan driva frågor om jämställdhet, integritet och rättigheter för hbt-personer.

Flera uppgifter tyder på att Ohlsson inte var partiledare Björklunds förstahandsval till posten. De först tillfrågade trodde kanske på ett liv för alliansregeringen efter valet i september? Sedan är det ju också det där med att vara inne i eller utanför tältet och åt vilket håll man kissar. Nu måste Ohlsson vara lojal som minister, kanske skönt för majoren i toppen.

Men frågan är förstås om vi verkligen behöver en EU-minister. Jag tror inte det.

Läs mer i  SvD, DN, Aftonbladet, GP  och Jens Holm.

6 reaktion på “Kul att få fel

 1. Hej!

  Visst är det skönt när får syn på en äkta liberal och inte bara tokhögernyliberaler. Jag bär fortfarande på en lite mer positiv inställning til FP efter kontakter med LUF:rna under gymnasietiden som kunde vara kritiska till imperialismens och kolonialismens avarter och stå för schyssta sociala värderingar. Eller såg det bara ut så i jämförelse med riktigt reaktionära tokhögern som var aktiv på samma gymnasieskola på den tiden?

 2. Hon kan tacka desperationen hos en Allians på fallrepet under brinnande valår för den posten. Detta är ett grovt fjäsk för en feminism som man minst av allt gjort sig kända för att omhulda. Vårdnadsbidrag och M-märkt mansdominans inte att förglömma.

 3. Du är den grymmaste vänsterpartisten och med dig och Lönnroth hade partiet haft 18 % idag. Jag har följt Grekland ett tag och du har också skrivit om de nedskärningar som EMU framtvingar.

  Men vad är alternativet till nedskärningar? Vad skulle du ha gjort för att lösa det grekiska problemet? För du kan ju inte seriöst mena att Grekland ska begära utträde ur EMU – är det ens möjligt? Vad skulle du göra om du var Greklands styrande politiker…?

 4. Efter ca.23 år i det ”Nya landet” gick jag med åter till FN -föreningen. Det var just UNHCR tog mig till Sverige. Henne B.Ohlsson lyssna jag på liv just i FN dag under oktober! Hon r rätt person i Rätt uppdrag tror jag:
  att ha EU-minister ?
  Vet inte men ”att vara mot EU ”nu 2010 och valet i Sverige kommer ”RÖDGRÖN” eller vänster partiet kan ICKE vinna några röster. I alla fall jag kommer inte ligga min röster på fredan.
  Rätt frågan och rätt tid med rätt personer icke avslutar vårt kontakter.
  i democray

 5. Hej Jonas!

  Ville bara skicka en fråga och hoppas Du tar upp den när Du blir Riksdagskandidat.

  Jag förstår inte vad svenskarna gör i Afghanistan, men jag har förstått att det är ett NATO-projekt. Jag har också hört att det svenska NATO-kontoret i Bryssel nu är fristående från Ambassaden de tillhörde tidigare, och att de söker ny personal.

  Jag har inte riktigt fått klarhet hur Sverige är lierat med NATO (jag är så pass gammal att jag inte ens förstått VEM eller VILKA som fick oss att övergiva vår neutralitetstanke. Jag har för mig att det var den socialdemokratiska regeringen, under anna lindhs tid, men jag kan ha fel.

  Så, jag skulle vilja att Du berättar med om Sveriges NATO-kontakter och vem som bestämmer att svenska soldater skickas till Afghanistan. Jag fick för mig att det var den nya borgerliga regeringen som ökade antalet trupper, men att de fick med sig alla politiska partier på den omröstningen (utom vänsterpartiet, gissar jag 😉

  Hoppas Du kommer med en debattartikel i ämnet!

  Christina

 6. Hej,
  Jag lovar att skriva mer om Nato framöver.
  Grekland och euron, jo jag tror på allvar att en del länder nog skulle behöva lämna euron. Men det är ett svårt steg att ta både politiskt och praktiskt, det hela beror väl på hur krisen utvecklas.
  Visst är Greklands problem till stor del ”hemkokta”, men saken är att euron gör det svårare att lösa dem. Men även utan euron behöver Greklands ekonomi reformeras och bli mer effektiv. Det är nog inte naturligt att länder med helt olika förutsättningar har samma växelkurs och ränta.

  Jonas

Kommentera