Att välja en ekonomisk tvångströja

Sakta sipprar de in i nyhetflödet. Nyheterna om hur dåligt det ekonomiska läget är i flera EMU-länder. Nyheter om hur eurons växelkurs och ränta har fördjupat de ekonomiska problemen och nu förhindrar en nödvändig ekonomisk återhämtning i flera länder. Allra värst ser det ut i Grekland, Portugal, Irland och Spanien. Men läget är svajigt även för Italien. EU predikar som vanligt bara en kur, ekonomiskt stålbad med nedskärningar. När växelkursen inte kan ändras så återstår bara den hårda vägen med sänkt standard och nedskärningar. Och om det inte hjälper? Ja vad som händer då kan ingen riktigt svara på. Möjligen återstår då för folk att lämna hemlandet och söka arbete och framtid på annat håll.

Med tanke på hur EMU-projektet svajar och hur uppenbart olämpligt området är för en valuta så är den svenska borgerliga entusiasmen för euron lite svår att förstå. Men i tidningarna har också flera varningens röster hörts de senaste dagarna som Roland Spånt i DD, Olle Svenning i Aftonbladet och Annika Ström Melin i DN. De  skildrar det verkliga EMU som de borgerliga politiker som vill ha en ny folkomröstning inte verkar vilja se.

När det inte längre finns ekonomiska argument för att vi ska avskaffa vår valuta så framförs det hela som en sorts lojalitetsfråga med EU. Men vad blir bättre av att även vi ansluter oss till ett skakigt projekt i kris? EMU-området bli ett ännu mindre lämpligt valutaområde ju fler olika länder som ansluter sig. Om inte vår ekonomi återhämtar sig så drabbar det även våra grannländer i förlängningen. Men tydligen ingår både tagelskjorta och tvångströja i den borgerliga ekonomiskt politiska garderoben.

En reaktion på “Att välja en ekonomisk tvångströja

  1. Pingback: Högerpartierna vill gå med i skakigt EMU « lindahls blogg

Kommentera