Rätt kvinna på rätt plats

Margot Wallström har blivit utsedd till FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter. Jag tror att det är rätt kvinna på rätt plats. Det är ett enormt viktigt uppdrag, idag utsätts miljoner kvinnor för olika former av våld, inte minst sexuellt, i samband med väpnade konflikter. Att lyfta upp den frågan och och medverka till att fler förövare ställs till ansvar är en stor och viktig uppgift.

Margot Wallström kommer nog mer till sin rätt med sina nya uppgifter för FN än i den otacksamma rollen som EUs ”propagandaminister” i EU-kommissionen. Att försvara det odemokratiska trixandet med konstitutionen och Lissabonfördraget tog hårt på Wallströms trovärdighet. Som miljökommissionär var hon betydligt bättre.

Särskilt förvånande är inte utnämningen, redan i höstas berättade en bekant som arbetar i FN i New York att Wallström lobbade för ett jobb i organisationen. Säkert är en del besvikna över att Margot Wallström inte återkommer till svensk politik. Själv tror jag att hon lämnade den svenska politiken mentalt för flera år sedan. Dessutom är jag inte så säker på att hon hade behållit sin popularitet på hemmaplan, det är betydligt enklare som en utskickad svensk i EU eller FN som får få kritiska frågor om dagspolitiken Sverige. Mitt eget intryck är också att Wallström idag hade hamnat på högerkanten i socialdemokratin.

läs mer i: DN, Aftonbladet, SvD,   Sydsvenskan och Expressen.

3 reaktion på “Rätt kvinna på rätt plats

 1. Jag har länge betraktat henne som en förnäm surpuppa som mest använt småfolkets röster som en hävstång för egen karriär. Demokrati- och strukturfel att inte det nu aktuella jobbet annonseras ut på af så att alla kan söka.

  Tjänsten är dessutom troligen lika onödigt svindyr som den Bengt Westerberg har i Röda korset. Det var skönt att höra den altruistiske fastighetkapitalisten Akelius säga det i radions p 1 för några dar sen. I dagens DN kommenteras saken på ungefär samma sätt, nu i amerikansk jämförelse.

 2. Det hedrar FN att jobbet skapas, hedrar Carl Bildt att Margot blev kandidat och det känns som ett erkännande av det systematiska lidande kvinnor utsätts för i krig. Jag tror hon är tillräkligt smart och stark att driva dessa svåra frågor. Vi behöver en svensk kvinna på en hög FN-tjänst, det kommer att inspirera här hemma.

 3. En patetisk kvinna som för följande förmåner för att göra NOTHING.
  Hon har
  •Skattefri lön
  •Ersättning till medföljande make/maka
  •Hyresersättning upp till 80 procent av hyran i fem år, som därefter successivt sjunker
  •Utbildningsstöd till barnen upp till 25 års ålder och 75 procent av kostnaden
  •Barnbidrag
  •Pension som baseras på genomsnittsersättningen av de tre bäst betalda åren
  •Medicinsk försäkring och tandvårdsförsäkring
  •Fria hemresor
  •Livförsäkring
  •Betald sjukledighet
  •Betald familjesemester
  •Betalda besök från familjen
  •Betald ledighet vid adoption
  •Betalda speciella ledigheter”

Kommentera