Maud Olofsson blåste Lena Ek

Innan Folkpartiets Cecilia Malmström fick erbjudandet om att bli Sveriges kommissionär i EU så gick budet till Centerpartiet. Men Maud Olofsson tackade nej i stort sett omgående. Uppgiften är smått sensationell, men källan, Herman Melzer på ekot, är mycket trovärdig. Varför tackar Maud Olofsson nej till att ge någon från sitt parti ett av de tyngsta uppdrag som en svensk politiker kan få? Orsaken kan bara vara att hon inte unnar sin gamla rival om partiledarposten, Lena Ek, att få bli EU-kommissionär. Det är, om det stämmer, en mycket trist och småaktigt förklaring. Maud Olofsson har en del att förklara, vi får se om någon journalist kommer att ställa frågorna.

Centerpartiet framstår allt mer som ett mysterium. Partiet har gått kraftigt år höger och idag måste man nog säga att moderaterna framstår som mer sansade i många frågor. Partiet ser ut att styras av ett litet gäng övermodiga nyliberaler, och de styr sitt parti allt närmare fyraprocentsspärren. Men ännu finns det kvar centerpartister som inte har följt med på vandringen högerut och som har djup lokal och regional förankring. Personer som Håkan Larsson och Sven Bergström har kvar en sund skepsis mot EU, ett bra miljötänkande och förmåga att se över blockgränsen. Partilojaliteten inom centern är berömd, men någon gång måste personer som dessa börja höja sina röster offentligt mot hur partiet styrs.

I sakfrågan om EU-kommissionären finns inte så mycket att beklaga. Varken Lena Ek eller Cecilia Malmström tillhör mina politiska favoriter. Centerpartiet har idag inga invändingar mot EUs omvandling till federal statsbildning. Men av de två är Cecilia Malmström helt klart den mer kompetenta.

Läs mer i NT, ÖC och VK  samt hos bloggarna Alliansfritt Sverige Jinge och Germund

Idag var min text om att vara skriven i Västerbotten införd i VK.

2 reaktion på “Maud Olofsson blåste Lena Ek

  1. Lena Ek har har jag uppfattat som inkompetent, ja nästan blåst. Tror det var inför partiledarvalet hon var i strålkastarljuset lite mer än vanligt. Akademiska intyg må hon ha men jag minns att jag förvånades över hur lite hon tycktes begripa helheter och sammanhang. Naiv på något sätt. M O som inte heller är någon politisk favorit, men av andra skäl, kan ha gjort samma bedömning och därför tackat nej å partiets vägnar när Reinfeldt frågade. Men den hypotesen är det nog få som tror på.

  2. Det är intressant att framträdande centerpartister som Ankersjö och Tornberg tvärnekar och insinuerar att det här är en socialdemokratisk smutskastning.

    Den teorin håller inte. Det är möjligt att Herman Melzer fått någon detalj om bakfotens, men hans källor kommer ju uppenbarligen inifrån centerpartiet.

Kommentera