Lite patetiskt är det

DN-debatt sjunger en liten hyllningstrio bestående av c, m och kd, euron och EMUs lov. Folkpartiet kanske är så mycket för att de föredrar solosång i frågan. Men det är märkligt tunt med sakargument för att ompröva beslutet i folkomröstningen 2003. Argumenten är minst sagt svepande och allmänna. Inte ett ord ägnas åt den avgrundsdjupa ekonomiska krisen i EMU-länder som Grekland, Irland och Portugal. Inte heller nämns hur Lettland håller på att bryta nacken av sin egen ekonomi i försöken att anpassa sig till EUs valutaunion. Kraven på att EUs stabilitetspakt ska hållas låter mest som önsketänkande eller besvärjelser. Det är inte så länge sedan självaste finansminister Borg undslapp sig att det nog är en fördel att vi har en egen valuta i denna ekonomiska kris. Men tydligen längtar borgerligheten efter högre räntor och en övervärderad valuta som recept för att bekämpa kris och arbetslösheten.

Men en fråga förblir obesvarad. När nu de borgerliga partierna har majoritet i riksdagen ett tag till, varför klipper de inte till och beslutar om en ny folkomröstning medan de ännu har chansen? Valdagen kanske är en bra dag, då röstar vi ju i alla fall. Jag kan tänka mig tre svar på frågan:

-Det finns betydande motsånd mot EMU inom de borgerliga partierna

-Alliansen är inte övertygad om styrkan i de egna argumenten

-De spelar bara ett politisk taktiskt spel och försöker skjuta över frågan till en rödgrön regering väl medvetna om att den inte kommer att anordna en ny folkomröstning under nästa mandatperiod.

Oavsett vilket svar som är det rätta så är hela skådespelat en smula patetiskt.

se även Aftonbladet, DN och BLT.

4 reaktion på “Lite patetiskt är det

  1. Pingback: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Tjänade vi på kronan under krisen?

  2. Skiljelinjen verkar inte gå mellan löntagare och kapitalägare i nämnvärd utsträckning utan mellan olika grupperingar av ledarskribenter/politiker. Huvuddelan av de förra ser pragmatiskt på frågan och då finner de att en flytande krona gynnar båda grupperna. Mat på bordet också i dåliga tider för så många som möjligt och så få företagskonkurser som möjligt. Det är så tunga argument att nästan bara de som av någon anledning inte berörs av dessa hot kan kosta på sig att vara ortodoxa.

  3. Med tanke på siffrorna vore det bra om blev partiledare nu när du ändå ska komma hem. Vi behöver mer vänsterpolitik. Och så Maria Wetterstrand som statsminister, det vore inte fel.

  4. Alltså att du blev partiledare, menade jag då. Det behövs. Sen vore det ju också jättebra om S släppte in EU-kritiker. Nu skriver s-bloggare att de vill införa euron. Kan man bli mer hjärtlös. Först en politik för minimilöner och kraschad arbetsrätt i och med ratificering av Lissabonfördraget, sen förespråkar man ekonomiskt totalhaveri med övergång till euron ovanpå det.

Kommentera