Klimatbovar inför rätta

Dagens New York Times har en intressant text om pågående rättsfall i USA där bland annat energibolag står anklagade för att förändra klimatet genom sina utsläpp av växthusgaser, läs här. Själv tycker jag att berättelsen om inuitbyn Kivalina i Alaska är den mest spännande. Hela byns utsatta existens hotas av klimatförändringar. Isvallarna som brukar byggas upp under hösten och som skyddar byn har detta år inte ens uppstått i januari. De 400 invånarna kräver att stora oljebolag som Exxon och Shell ska betala för att hela samhället kan tvingas att flytta. Enligt jurister kan detta och andra fall gå hela vägen till USAs mäktiga högsta domstol för avgörande.

Det känns kanske lite udda att klimatstriden förs i domstol. Men oljebolagen i USA kan ha orsak att vara bekymrade. De lär satsa miljoner och åter miljoner för att inte fällas. Tidigare har både tobaksbolag och asbestföretag dömts till skyhöga skadestånd i USA. De kostnader som de har orsakat är nog ändå små i jämförelse med de som klimatförändringarna medför.

5 reaktion på “Klimatbovar inför rätta

  1. I Umeås lokaltidning VK skrevs nyligen om vietnamesiska studenter som läser kemi på universitetet här. De är de bästa säger en svensk lärare i artikeln. Kanske finns nästan inga svenska ungdomar som läser kemi och fysik längre, samtidigt är antagligen svenskarna mest rädda i hela världen för koldioxidens inverkan på klimatet. Vi i Umeå har denna vinter haft minusgrader oupphörligt sen Luciatid ungefär och prognosen visar tvåsiffrigt under noll så långt meteorologerna kan blicka in i februari, och i norra Kina fryser havet. Ja, ja jag vet att man ska skilja på väder och klimat och glaciärerna sägs ju minska i omfång men … Jag är inte klimatförnekare utan tycker man bör minska fossilenergianvändandet eftersom det är ‘onaturligt’ (bara människor gör så) men så länge inte amerikanska forskare godkänner klimatmodellerna är jag skeptisk till dödsstraffet på koldioxidmolekylen. Mycket trixande tror jag amerikaner är kapabla till men forskarna tror jag är oförvitliga, ännu.

  2. Pingback: Världskongress om klimat, kris och revolutionärers uppgifter « Röda Lund

  3. Pingback: Världskongress om klimat, kris och revolutionärers uppgifter | Mullvaden

  4. Pingback: Världskongress om klimat, kris och revolutionärers uppgifter « Röda Lidköping

Kommentera