Island – hårdhänt lektion i kapitalism

Situationen på Island blir allt mer dramatisk. Det verkar nu klart att landet kommer att folkomrösta om ifall de isländska skattebetalarna ska stå för notan till de sparare som den isländska banken Icesave blåste i Storbritannien och Nederländerna. Summorna är enorma med isländska mått mätt. Om de betalas tillbaks kommer det att drabba den isländska ekonomin och möjligheten att åter bygga upp en välfärdsstat i landet under många år framöver. Jag klandrar inte de islänningar som inte vill betala för direktörernas övermod och dumhet.

Den isländska kollapsen är en hårdhänt skola i en av kapitalismens grundregler. Vinsterna går ner i privata fickor medan förlusterna läggs över på skattebetalarna. Den isländska bankspekulationen var extrem. Den var undertödd av övermodiga nyliberala politiker som bara ville avreglera och gynna spekulationen. Ansvaret till krisen ligger hos motsvarigheten till islands moderater som hade makten då allt tilläts gå fel. Nu tvingas vänstern och socialdemokraterna städa upp efter det nyliberala eländet. Nordens otacksammaste politiska uppdrag, det som finansminister på Island, innehas av Steingrimur Sigfusson, den isländska vänsterns ordförande.

Precis som när det gäller Lettland så är den svenska regeringens solidarietet med grannlandet obefintlig. Istället hotarvår regering med att hålla inne nödvändiga lån om inte Island böjer sig för IMF och EU och genomför en extrem åtstramningspolitik. För islänningarna är det ett hårt uppvaknande. Illussionerna om att EU står för solidaritet lär i alla fall vara bortblåsta vid det här laget.

Läs mer i DN, SvD, Aftonbladet och Göran Greider i DD.

Kommentera