Goda rödgröna besked

Idag har vi, de rödgröna, gett besked om hur det blir med sjukförsäkringen efter valet. En sammanfattning finns på DN-debatt. Stupstocken som idag rycker undan försörjningen för svårt sjuka människor ska bort. Ersättningen höjs. Satsningar ska göras på rehabilitering och individanpassat stöd till de sjuka. Det öppnas en möjlighet för sjukskrivna att kunna studera på halvtid. Detta och flera andra förbättringar är goda besked från de rödgröna. Sjukförsäkringen ska användas för att stödja sjuka – inte för att jaga dem. Politiken är inte bara bättre än alliansens fiasko på området, den är också en förändring till det bättre jämfört med situationen under det förra s-styret på flera områden. Det ska bli ett nöje att försvara den här politiken i den kommande valrörelsen.

Läs mer: Aftonbladet, DN och Ett hjärta rött

Den andra uppgörelsen som har presenterats av de rödgröna handlar om försvarspolitiken. Det är ett av de områden där uppfattningarna mellan partierna varierar mest. Men jag tycker att den uppgörelse som har gjorts inte bara går att leva med, den går att försvara som en tydlig förbättring jämfört med dagens politik. Arbetet för internationell nedrustning lyfts fram och reglerna för vapenexport ska ses över med målet att de ska skärpas. I Afghanistanfrågan finns ingen överenskommelse. S och MP vill utreda det svenska deltagandet i kriget efter valet. Vi  vänsterpartister vill istället avsluta Sveriges militära satsning i landet och istället öka stödet till civil uppbyggnad. Det viktiga är att Vänsterpartiet inte har vikt ner sig utan står fast vid kravet på att trupperna ska tas hem. Med det blir frågan en given valfråga för Vänsterpartiet. Förhoppningsvis växer trycket på S och MP så att vi kan förmå dem att gå med på att ta hem de svenska trupperna under den kommande mandatperioden.

Läs mer: SvD, SvD, Expressen, DN, VF, VK och Sydsvenskan.

2 reaktion på “Goda rödgröna besked

  1. Pingback: En sjukförsäkring för att göra människor friska i stället för att sättas i stupstock « Jöran Fagerlund

  2. Underbara nyheter, och även om borgarna nu gnäller över att de rödgröna är oeniga pga Afghanistan frågan så tycker jag det är starkt av vänsterpartiet att stå på sig!

Kommentera