Ditmas Park

Det är nedräkning i Brooklyn. Efter runt fyra år i New York är det snart dags att lämna staden. Det känns lite vemodigt.

Idag var det dessutom nästan vår i luften, flera grader varm och strålande sol efter veckor av kyla. Jag kunde inte sitta inne hela dagen. Tog tunnelbanan ut till Ditmas Park, ett av många områden i Brooklyn som jag inte har hunnit utforska ordentligt trots många turer kors och tvärs genom staden. Mitt i ganska enkla delar av Brooklyn ligger ett stort område med vackra gamla trähus i alla färger och former. Riktiga kråkvinkelslott med tinnar, torn och verandor många av dem, inget är det andra likt. Perfekt för en promenad i solen. Hela området är fint med en skön blandning på folk. Nya caféer och restauranger poppar upp, men det nya trendiga har inte tagit över än. Före jul, mitt under värsta snöstormen, var jag på en bar i området och hörde Marit Bergmans sista spelning i Brooklyn. Mycket bra. På Cortelyou rd ligger också ett food coop, en fin kooperativ butik ägd av de lokala kunderna. Ett annat fint och mer känt food coop ligger i Park Slope. Kul att se självorganiseringen i stadsdelarna.

Bara några kvarter bort från Ditmas Park börjar Flatbush, det är ett fattigt och slitet område med stor karibisk befolkning. Där bor tusentals haitier. Man vill knappt tänka på deras ångest en sådan här dag när de inte kan nå sin anhöriga i sitt hemland för att höra om de lever eller har omkommit i den fruktansvärda jordbävningen.

En reaktion på “Ditmas Park

  1. Då har du varit i våra hemtrakter nästan. Bara ett par stops från Kings Highway.
    Märkligt att inte heller jag har noterat detta område trots tio år här. Men det är givetvis ett oråde som min fru och jaf skall försöka utforksa. Låter mycket intressant.

Kommentera